Nagy Márton, a jegybank alelnöke adott tájékoztatást arról, hogy a monetáris tanács miként értékeli a koronavírus által kialakult helyzetet, és milyen intézkedéseket hoztak a gazdaság megsegítése érdekében.

A jegybank Youtube csatornáján megtartott háttérbeszélgetésen Nagy elmondta, hogy a Magyra Nemzeti Bank ideális forgatókönyvnek azt tekinti, hogy egy "V" alakú pálya alakul ki a gazdaságban, vagyis idén egy nagyobb visszaesést egy relatíve gyors felívelés követhet.

A kamatdöntésről, és az eddig nyilvánosságra hozott indoklásról itt és itt olvashat, továbbá beszámoltunk a forint reakciójáról is.

Az elnyúló kilábalást leginkább az okozhatja, ha , hogy nem júniusban, hanem annál sokkal hosszabban elnyúlik a válság. Amennyiben ez így lesz, akkor az a hosszabb-távú gazdasági kilátásokat is jelentősen rontja, ennek elkerülése érdekében minden gazdaságpolitikai eszközt be kell vetni.

A jegybank megítélése szerint a koronavírus miatt egy bizalmi válság alakult ki, ami folyamatosan begyűrűzik a reálgazdaság többi részébe is. Az MNB értékelése szerint nem egyenlő mértékben, de lényegében minden gazdasági szereplőt érint a helyzet.

Ebbe beletartozik a terjedő munkanélküliség, és általában a pénz szűkössége, ami a háztartásokat és a vállalati szektort egyaránt kedvezőtlenül érinti.

Nagy elmondása szerint ezen a téren a jegybank több fronton is beavatkozott, és a kész a továbbiakban is lépni. A bankoknak elengedik a kötelező biztonsági tartalékot, illetve sokkal tágabb fedezetközben juthatnak a pénzintézetek likviditáshoz.

A hitelmoratórium esetében úgy számol az MNB, hogy az érintett 3600 milliárd forint állományból legalább 80 százalék, vagyis durván 2900 milliárd forintnyi hitelt érinteni fog a felfüggesztés.

Ki kell emelni, hogy ez nem a tartozás elengedését jelenti, hanem egy ideiglenes likviditástöbbletet, ami az MNB várakozásai szerint megjelenik majd a fogyasztásban, egyúttal a pénz visszakerül a gazdaságba, végső soron a bankrendszerbe.

A jegybank azt javasolja a bankoknak, hogy a felgyülemlett kamattöbbletet a hitel fennmaradó futamidejére osszák el, ez nagyjából 50 milliárd forintos, kezelhető bevételkiesést jelentene a bankrendszernek, amennyiben a jegybanki várakozások szerint a hitelkeret 80 százalékát érintené a moratórium.

A kamatdöntésen, amin nem változtattak a feltételeken az egyik legfontosabb üzenet, hogy a monetáris tanács mandátuma szempontjából a legfontosabb továbbra is az infláció, de most sokkal nagyobb figyelmet fordítanak az átlagosnál arra, hogy rendelkezésre álljon a piacon a kellő pénzmennyiség, és ehhez a testület minden eszközzel kész támogatást nyújtani.

A Napi.hu kérdésére Nagy elmondta, hogy adott esetben a monetáris tanács kész eltérni az eddigiekben bevezetett gyakorlatától miszerint adatvezérelt módon, a negyedévente megjelenő inflációs jelentésekkel összhangban ad új iránymutatást.

Mivel a bizonytalanság olyan mértékű, hogy nagyon gyorsan változhat a világ, és az adatvezérelt mó, ha megköveteli, akkor természetesen a tanács akkor fog dönteni, amikor szükséges

-    mondta Nagy.

Rákérdezünk arra is, hogy a több, számottevő lazító intézkedés mellett az MNB is hajlandó lenne elmenni addig, mint lényegében az amerikai Federal Reserve ami gyakorlatilag korlátlan pénzpumpát ígért a piaci szereplőknek addig, ameddig arra a válságban szükség van.

Nagy szerint nagyon fontos megnézni, hogy a lehetséges korlátlan likviditást milyen futamidőn biztosítják. Az MNB egy ritkaságszámba menő, 5-éves futamidőn biztosítja ezt. Az sem jellemző, hogy ezt fix kamat mellett adja, ez is kuriózum.

Az sem mellékes, és ez lesz az egyik fontos szempontja az MNB új eszközének tartott holnapi első tenderén, hogy milyen áron lehet hozzájutni az adott likviditáshoz.