BUX
38643

Mentőövet kínál a devizahiteleseknek a kamara

A Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke szerint közérdekű keresetet kellene indítania valamelyik illetékes hatóságnak a devizahiteleket nyújtó bankok ellen, amely nyomán újraszámolnák a kölcsönök feltételeit.

NAPI, 2011. augusztus 17. szerda, 08:53

Az erre feljogosított állami hatóságok valamelyikének, az ügyészségnek vagy a PSZÁF-nak közérdekű keresetet kellene benyújtania a bíróságon a devizahitelek ügyében - ajánlja Réti László, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke a Magyar Nemzet tudósítása szerint. Az állam képviselői könnyebben áttekinthetnék a hitelkonstrukciókat és független, köztük külföldi szakértőket is bevonhatnának a szerződések feltételeinek felülvizsgálatába. E megoldás további előnye lenne az egyéni vagy a pertársaságok indította eljárásokkal szemben, hogy a közérdekű perekben született ítéletek kiterjednének az összes érintett ügyfélre, az egyes szerződések esetén csak az elszámolásokat kellene mechanikusan elvégezni az azokban szereplő szabályok alapján.

Réti szerint akár közérdekű eljárás indul, akár egyéni perek sokasága, tisztázni kell a hitelszerződések létrejöttének körülményeit, pénzügyi és jogi alapjait. Az ügyfelek a polgári törvénykönyv és a fogyasztóvédelmi szabályok alapján egyaránt kérhetnek jogorvoslatot. A Fővárosi Főügyészség sajtóirodája szerint az ügyészség eddig nem indított közérdekű keresetet a devizahitel-szerződésekkel kapcsolatban, és ilyen kérelem nem is érkezett a szervezethez. A PSZÁF csak az általános szerződési feltételek miatt indított eljárásokat.