BUX

Méregdrága lehet a forinthitel - tovább szigoríthat az MNB

A monetáris tanács átalakítása után is szigorít az MNB a Morgan Stanley szerint, ám az elemzők többsége más véleményen van.

NAPI, MTI-Eco, 2011. január 31. hétfő, 11:07

A monetáris tanácsi tagok kinevezési rendjének és a testület összetételének várható változása után is ütemesen folytatódni fog a magyar jegybank szigorítási ciklusa, mivel a külső inflációs sokkok jellemezte mostani környezetben az MNB-nek rögzítenie kell az inflációs várakozásokat - vélik a Morgan Stanley elemzői.

Úgy vélik, furcsának tűnhet az MNB döntése a szigorítási ciklus megkezdéséről a még mindig enyhe maginflációs dinamika, a gazdaságban érvényesülő, továbbra is széles negatív kibocsátási rés és a változatlanul gyenge gazdasági teljesítmény közepette.

A fő ok azonban az, hogy rögzíteni kell az inflációs várakozásokat. A magyar jegybank ugyanis attól tart, hogy ha nem lép, akkor az élelmiszer- és energiaszektorból eredő inflációs sokkok hatással lesznek a béremelési megállapodásokra - vélekedtek a Morgan Stanley szakértői, 6,75 százalékos idei MNB-kamattetőzést jósolva.

A Morgan Stanley szakértőivel szemben a Reuters által megkérdezett elemzők többsége a legutóbbi jegybanki szigorítás előtt úgy vélekedett, hogy az alapkamat 6 százalékon fog tetőzni, vagyis a monetáris tanács felhagy az emelésekkel.