Mérgezett tojások: óriási a baj itthon is

A tojásokra és tojás termékekre elrendelt célellenőrzés során újabb fipronillal szennyezett tojásokat talált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A szennyeződés forrásának és módjának felderítését a szervezet haladéktalanul megkezdte, emellett elrendeli a tétel forgalomból történő kivonását - írja közleményében a hatóság.
Szabó Dániel, 2017. augusztus 21. hétfő, 17:09
Fotó: Napi.hu

Az augusztus elején indult tojás és tojástermék célellenőrzés során fipronilt mutatott ki egy magyar származású friss tojás tételben a Nébih laboratóriuma. Az érintett tétel ügyében a hatóság vizsgálja, hogy hogyan történhetett a szennyezés, illetve, az eset kapcsolódik-e az Európán átívelő állatgyógyászati szerhamisítási ügyhöz. A hatóság elrendeli a tétel forgalomból történő kivonását.

Tekintettel arra, hogy a fipronil szennyezettséggel kapcsolatban feltárt hamisítási ügy szinte egész Európára kihat, ezért az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság az "import" tételek mellett a hazai tojások ellenőrzésére is kiemelt figyelmet fordít.

A termék fogyasztása gyermekek számára nem ajánlott.

Először a holland élelmiszerbiztonsági hivatal, az NVWA jelentette be hivatalosan, augusztus 2-án, hogy rovarirtószer-szennyezés gyanúja miatt bezártak 180 tojástermelő telepet. Az első hírek óta több Európai Uniós tagállamban is találtak szennyezett tojásokat, többek között: Belgiumban, Hollandiában, Franciaországban, Olaszországban, Szlovákiában, Spanyolországban és Németországban is. Hazánkban múlt hét szerdán találtak fertőzött tojásokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gyurta, 2017.08.21 18:34

"Az augusztus elején indult tojás és tojástermék célellenőrzés során fipronilt mutatott ki egy magyar származású friss tojás tételben a Nébih laboratóriuma."
Sejtettem ezt meg más is aki egy kicsit konyít a dolgokhoz. A helyzet biztosan nem drámai, a szennyezés csekély, a kivonás inkább hangulati okból szükséges.
Senki ne aggódjon.
Mindazonáltal nagyon helyes az ellenőrzés és a tiltás.
Együnk egészséges magyar tojást! Emlékeztek még erre a tojás ügyben az elvakult nacionalista szövegre? A magyar semmire nem garancia. Helyesen így kellett volna mondani: együnk egészséges és ellenőrzött tojást
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.08.21 18:02

Éljen az egységes EU-s élelmiszer(nek nevezett szemét)piac! Éljen elmaradott mezőgazdaságunk és versenyképtelen élelmiszeriparunk felszámolása! Felvilágosult európai állampolgár mérgező szemetet eszik!

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html