Merkel-Orbán csúcstalálkozó jöhet

Magyarország jöhet Angela Merkel német kancellár Orbán Viktor miniszterelnök meghívására. Budapesten biztosra veszik a találkozót, Berlinben már nem ennyire.
Komócsin Sándor, 2019. április 3. szerda, 08:44
Fotó: Getty Images

Magyarországra jön Angela Merkel, hogy részt vegyen a Páneurópai piknik 30. évfordulójára szervezett megemlékezésen - állította a Népszava egyik kormányzati forrása. A német kancellár hivatala már visszaigazolta, hogy a politikus elfogadta a meghívást, így a látogatás biztosra vehető.

Diplomáciai forrásból viszont úgy értesült a napilap, hogy bár valóban érkezett Berlinből egy "elvi igen", azért még nem száz százalék, hogy ebből a nyáron valóban kancellári vizit lesz. A német fél ugyanis "lebegteti a kérdést". Angela Merkel legutóbb az 1989 augusztus 19-i határnyitás 25. évfordulójához képest fél év késéssel, 2015 februárjában járt Budapesten.

A rendszerváltás lázában 1989. augusztus 19-re magyar fiatalok szerveztek "pikniket" az osztrák határhoz, az esemény híre eljutott az akkor már hónapok óta Magyarországon veszteglő több ezer NDK-állampolgárhoz is, akik nem akartak visszatérni a hazájukba, hanem az akkori NSZK-ba próbáltak továbbutazni, de ehhez nem voltak meg a vízumuk. A "piknikre" Sopron mellé érkező keletnémetek aztán egyszerűen áttörték - az akkor már csak látszólag őrzött - határzárat és tömegesen távoztak.

Idén augusztus 19-én a CDU-hoz közeli Konrad Adenauer Alapítvány szervez a Fidesz pártalapítványával, a Polgári Magyarországért Alapítvánnyal megemlékezést Sopronba, így logikus lenne Merkel jelenléte. Ráadásul azt mondhatná, hogy "saját" alapítványuk meghívását fogadta el valójában.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csaba7272, 2019.04.04 08:52

Minek már megint??? Fölösleges, nincs szükség a szabadkőműves fejtágító dumájára. Ideje volna már végleg eltűnni a politikából. De az Európa Tönkretevője címet már megnyerte.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jicaksharen, 2019.04.03 15:56

"Magyarország jöhet Angela Merkel német kancellár Orbán Viktor miniszterelnök meghívására." a szerző fogalmazásgátlót szed? Ennyire értelmes a Napi.hu? Sajnos nem ez az első zavaros mondatuk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html