Merkel: "ilyen többet nem fordulhat elő!"

Mindenki abban érdekelt, hogy Európa energiaellátása biztonságos és diverzifikált legyen - derült ki Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor magyar miniszterelnök közös sajtótájékoztatóján megbeszélésüket követően. A németek hálásak amiatt, hogy Magyarország a visszafelé irányított gázzal újra támogatja Ukrajnát; ez az európai szolidaritás egyik formája - mondta Merkel, de azt is hozzátette: olyan helyzet nem fordulhat még egyszer elő, hogy a Szlovákiába érkező orosz gázt megállítsák és az ne érkezzen meg.
Napi.hu, 2015. február 2. hétfő, 14:34
Fotó: Napi.hu

Németország a magyar történelem elválaszthatatlan része, az elmúlt évek gazdasági együttműködése pedig a bizonyíték arra, hogy Németország a magyar jelen és jövő része is lesz - mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a hivatalos látogatáson Budapesten tartózkodó Angela Merkel német kancellárral közös sajtótájékoztatón, a Parlamentben.

A kormányfő felszólalása elején hosszan méltatta a német-magyar kapcsolatokat, hogy a magyar gazdaság "hosszú útján" a válságtól a munka alapú társadalomig a német cégek jelentős szerepet játszottak.

Orbán elmondta: a kancellárral folytatott megbeszélésen szó volt az orosz-ukrán konfliktusról, amellyel kapcsolatban a magyar kormány álláspontja az, hogy "mi, magyarok csak a béke pártján állhatunk". Magyarország semmi olyat nem tud támogatni, ami elmélyíti a konfliktust. Magyarországnak három szempont miatt húsbavágó az orosz-ukrán konfliktus kérdése: Ukrajna Magyarország szomszédja, Magyarországra Ukrajnán keresztül érkezik a gáz, és 200 ezer magyar él Ukrajnában - mondta a magyar miniszerelnök.

Orbán azt is tudatta, hogy Magyarország támogatja az eurázsiai együttműködéssel kapcsolatos német tervet. Orbán szeirnt stratégiai és történelmi horizonton szemlélve Európát, nem tud elképzelni olyan Európai Uniót, amely nem tudja beépíteni magába Oroszország energiaforrásait és nyersanyagait. Ezért Magyarország ésszerűnek tartja a német kancellári álláspontot (az eurázsiai együttműködés ügyében), amely nemcsak magyar, hanem összeurópai érdeket is szolgál. A magyaroknak ez nagyon sok problémáját oldaná meg a jövőben - jegyezte meg.

Angela Merkel német kancellár ezzel kapcsolyatban úgy vélekedett: meg kell vizsgálni az EU és az Eurázsiai Gazdasági Unió közötti kapcsolatépítés lehetőségét, ami hosszabb folyamat, de mindkét félnek haszonnal járhat. Mindez azonban nem tántoríthat el az ukrajnai konfliktus megoldásától - tette hozzá.

Fontos a párbeszéd

A német kancellár megköszönte a meghívást az udvariasság jegyében Merkel is köszönetet mondott a magyaroknak az 1989-es határnyitásért, amely "fontos mérföldkő volt a német egység felé vezető úton". Kiemelte ő is, hogy a tárgyalásokon beszéltek a gazdasági helyzetről, a német részvételről a magyar gazdaságban, beszédében a német-magyar kapcsolatokat méltatva azokat intenzívnek minősítette. Szerinte a kedvező magyar makrogazdasági adatok minden örömlre okot adnak, és örömét fejezte ki amiatt, hogy a német gazdaság ehhez hozzá tudott járulni. Megemlítette, hogy német üzletemberekkel találkozik, ahol meghallgathatja a véleményeket a magyar gazdaságról. Kiemelte, hogy a bizalom és a kiszámíthatóság fontos a német befektetők számára.

Merkel szerint beszéltek a civil társadalomat érintő fejelményekről is. Ennek kapcsán kiemelte, hogy egy demokráciában a civil társadalom, a média és az ellenzék szerepe fontos, értékelni kell - akkor is, ha egy kormány nagy többséggel rendelkezik. A kancellár megjegyezte, hogy találkozni fog a civil társadalom képviselőivel is.


Orbán Viktor miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár
MTI

Ukrajna nem kap német fegyvereket

Az ukrán-orosz konfliktusról azt mondja, hogy a németek is azt szeretnék, hogy mielőbb tűzszünet legyen, és Ukrajnában kialakuljon egy olyan stabil helyzet, amely az ország területi sértetlenségét garantálja. Az orosz-ukrán helyzeten még tovább kell dolgozni, ebben a minszki egyezmény biztosíthat alapot - mondta. Az EU akkor erős, ha együtt tudunk fellépni - tette hozzá.

Kérdésre válaszolva a kancellár kijelentette: Németország fegyverrel nem fogja támogatni Ukrajnát, de mindent megtesznek, hogy tárgyalásos úton rendezzék ezt a konfliktust. Orbán ugyanerre a kérdésre, hogy amennyiben nem sikerül békés úton rendezni a konfliktust, elképzelhetőnek tartja-e, hogy fegyverekkel segítsék Ukrajnát, egyetlen szóval, nemmel felelt.

Ilyen nem fordulhat elő még egyszer!

Merkel az energiabiztonságot érintő kérdésre elmondta: nemcsak Magyarország, hanem Németország is függ Oroszországtól, 30 százalékát a gázszükségletének onnan szerzi be, de van kőolaj- és szénfüggősége is az országnak. Magyarország gázfüggősége nagyobb, tette hozzá, de mindannyian érdekeltek vagyunk abban, hogy megbízható ellátási forrásokat biztosítsanak mindenki számára az energiaellátásban.

A gázszállítással kapcsolatban továbbá Merkel megjegyezte: a németek hálásak amiatt, hogy Magyarország a visszafelé irányított gázzal támogatja Ukrajnát - azaz szállít gázt az országba. Ez az európai szolidaritás egyik példája - tette hozzá. Ugyanakkor hangsúlyozta: olyan helyzet nem fordulhat még egyszer elő, hogy Szlovákiába ne érkezzen meg a gáz, mert megállítják az orosz szállítást ukrajnán keresztül - utalt a pár évvel ezelőtti esetre.

Orbán ehhez annyit fűzött hozzá: a magyar háztartások elsősorban gázra épülnek, Magyarország gázfüggősége nagyságrendekkel nagyobb, mint Németországé, ráadásul 2015-ben lejár a hosszú távú orosz gázszállítási szerződése is Magyarországnak. Ez egy komoly probléma, amit az első félévben meg kell oldani - fogamazott Orbán, aki azt is hozzátette: orosz gáz nélkül nem működnek a hárztartások és a magyar ipar.

Az illiberális szóval nem tud mit kezdeni Merkel

A német kancellár kérdésre válaszolva közölte: az illiberális szóval a demokráciával összefüggésben nem tud mit kezdeni.

Orbán erre a kérdésre viszont továbbra is határozottan kiállt álláspontja mellett: nem minden demokrácia szükségszerűen liberális, "ha valaki azt akarja mondani, hogy a demokrácia szükségszerűen liberális, az privilégiumot követel egy eszmerendszernek, amit nem adhatunk meg neki".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

karamiki, 2015.02.03 16:11

@laci_52:
A demokráciát bármilyen jelzővel összekapcsolni, mindkét fogalom meghamisítását jelenti. A demokrácia csak tisztán, önmagában jelent demokráciát. Sem liberális, sem illiberális demokráciát nem ismerek. Ilyen környezetben a demokrácia szónak nincs értelme, az csak a lényeg elfedésére szolgál. Egy rendszer vagy liberális, vagy illberális, de a demokráciával ne keverjük össze egyiket sem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2015.02.03 14:44

"ha valaki azt akarja mondani, hogy a demokrácia szükségszerűen liberális, az privilégiumot követel egy eszmerendszernek, amit nem adhatunk meg neki"

Sok hülyeséget mondott már, de ebben teljesen igaza van Orbánnak!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oligomer, 2015.02.03 14:18

Szerintem az itt hozzászólók nagy része tisztában van azzal, hogy a "LIBERÁLIS" kifejezés Magyarországon szinte szitok szó lett a rendszerváltoztatás után. Azt a fajta szabadelvű gondolkodást, amit a liberalizmus eszméje képvisel, a rendszerváltoztatás egyik jelentős pártja, az SZDSZ saját kénye-kedve szerint a saját boldogulására és választások során a választók egy részének maga mellé állítására használta. A többség azt láhatta, hogy a liberális gondolkodás fedőgondolatával a megélhetési liberális politikusok nem a köz javát szolgálták, hanem egy-gyakran beilleszkedésre képtelen népcsoport-védelmét szolgálták önös érdekből. Ezzel jelentős szavazóbázist tudhattak maguk mögött. Ez addig működött, míg az a népcsoport is rájött a trükkre, hogy ők csak addig lényegesek, míg a szavazatukat leadják. Ezért lett a liberalizmus eszméje ennyire visszataszító Magyarországon. Az illiberális demokrácia kifejezéssel akarja szátválasztani a múltat a jelentől és a jövőtől Orbán.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2015.02.03 11:10

@kartacs:

nyakukba hozta a bevándorló kérdést

van, ahol jelentős, nálunk bolhafing ...
(közben meg pénzért hozzák ide a gazdasági menekülteket...nem érdekes?? az jó menekült?? akár lehetne az alkaida egyik vezetője)

hagyd már ezt a hülyeséget..úgy teszel, mintha ez nekünk gond lenne
újabb és újabb ellenség kell a népnek (nektek), akit utálni, gyűlölni lehet
ezzel szemben nálunk ez nem gond..a franc sem akar itt élni
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2015.02.03 11:04

@kartacs:

már hogy lenne azonos???
ne beszélj butaságokat, azért volt egy-két eredménye a különféle mozgalmaknak az idők során..amiről beszélünk, eltelt vagy 2500 év azóta..
pl. az első női orvos, de a vallás és sajtószabadság, a munkavállalói jogok...tényleg nem sorolom, hiszen minden, ami az egyéni és az emberi jogokkal kapcsolatos, ide sorolandó
nincs, illiberális demokrácia nincs..az már nem demokrácia, ill. nem az, amiről beszélünk ma
az egy visszafelé fejlődés..
(itt az illiberális a jogoktól való megfosztást jelentheti)
de azért orbán nem sokat tököl azza, hogy elmondja, mire is gondol..s ugyanakkor volt tegnap egy elszólása.én...ööö..az ország úgy döntött, hogy illiberális demokráciát akar

hol volt ez kérdés??
tudja valaki, ez számára mit jelent?
a liberális demokrácia nem egyenlő a liberálisokkal...
azaz egy nyugati típusú, fejlett demokrácia ....ott minden modern párt..oldalfüggetlenül, liberális..a konzervatívok is, a kereszténydemokraták is..mert tiszteletben tartják az emberek, az egyén jogait
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html