Angela Merkel az Orbán Viktor társaságában tett sajtónyilatkozatában hangsúlyozta: a németek soha nem felejtik el a magyaroknak, hogy az 1989-es határnyitással nagyban hozzájárultak a német újraegyesítéshez.

A két ország között az utóbbi 25 évben szoros gazdasági kapcsolatok is kialakultak, amelyeket mindkét fél tovább akar fejleszteni. A német vállalkozások számára "nagyon fontosak a jogi keretfeltételek, de számos jó példa mutatja" a német-magyar együttműködés eredményességét - jelentette ki a kancellár.

A találkozó tervezett témáiról szólva kiemelte az ukrajnai válságot, hangsúlyozva, hogy a május 25-ei elnökválasztás "létfontosságú". A válságot diplomáciai eszközökkel kell megoldani, a szankciók bevezetése pedig nem lehet "öncél", de az Európai Unió nem is riad vissza a büntetőintézkedésektől - mondta a kancellár.

A megbeszélésen szó lesz uniós kérdésekről is, köztük az energiaunió létrehozásáról szóló lengyel javaslatról, valamint a következő uniós csúcs fő témájáról, az klímaváltozás elleni védekezésről - ismertette Merkel.

Az európai parlamenti választásokkal kapcsolatban hozzátette, hogy nem minden európai problémát az EU-nak kell megoldania, hiszen sok ügyet "otthon is el lehet intézni". Ugyanakkor azokat az ügyeket, amelyekben Brüsszel hatékonyabban tud fellépni, az EU-ra kell bízni. Mindkét ország ezért áll ki - emelte ki a német kancellár.

Orbán Viktor ezt megelőzően Norbert Lammerttel, a Bundestag, a német törvényhozás alsóháza elnökével tárgyalt Berlinben.