BUX
37962

Merkel: nem kell bővíteni a mentőcsomagot

A német kancellár hétfőn visszautasította az euróövezet tagállamai által felajánlott pénzügyi mentőcsomag kibővítését célzó követeléseket.

MTI-Eco, 2010. december 6. hétfő, 17:17

A 750 milliárd eurós segélyalap elegendő a bajba jutott államok megsegítésére - mondta Angela Merkel a lengyel kormányfővel, Donald Tuskkal folytatott berlini konzultáció után. A pénzügyi válság megoldását célzó vitát célirányosan kell folytatni, minden más megközelítés csak további nyugtalanságot eredményez a pénzpiacokon - tette hozzá a kancellár.

A német kormányfő ellenzi az euróövezet elnökének, Jean-Claude Junckernek az elképzelését arról, hogy az eurót törvényes fizetőeszközként használó államok - az adósságok finanszírozása céljából - bocsássanak ki közösségi kölcsönkötvényeket. Merkel azzal érvelt, hogy az EU-szerződések nem teszik lehetővé euró-kötvények kibocsátását, sem pedig egységes kamatlábak alkalmazását.A lengyel miniszterelnök a konzultáción során megerősítette kormánya abbéli szándékát, hogy belátható időn belül bevezesse az eurót. Ezzel Varsó ellentétes álláspontra helyezkedett Prágával szemben, ahol november végén a cseh államfővel tárgyaló Christian Wulff német szövetségi elnöknek értésére adták tárgyalópartnerei: sem a kormány, sem a parlament, sem a politikai pártok nem támogatják az euró csehországi bevezetését.A Balti-tenger alatt tervezett orosz-német gázvezeték, az Északi Áramlat kapcsán hangoztatott lengyel aggályok is szóba kerültek a német-lengyel kormányközi konzultáción. Tusk szerint a felek közelebb kerültek a megoldáshoz. Merkel úgy fogalmazott, hogy a csővezeték építése nem akadályozhatja a lengyel tengeri kikötőket érintő hajók forgalmát.Varsó hónapok óta szeretné elérni, hogy a földgázt szállító vezeték egy szakaszát az építtető konzorcium a tengerfenék alá süllyessze Szczecin és Swinoujscie között. Az illetékes lengyel hivatal attól tart, hogy teljes rakománnyal haladó nagy teherhajók erős hullámverés esetén megsérthetnék a majdan 16 méterrel a felszín alatt húzódó csővezetéket. Ez pedig beláthatatlan következményekkel járó környezeti katasztrófához vezethet. A német fél eddig nem reagált a lengyel észrevételekre.