Egyetlen intézkedéssel lehetetlen legyőzni ezt a vírust - mondta Merkely Béla, hozzátéve: ő például kötelezővé tenné a maszk használatát. Minél többen használják, annál nagyobb az esélye, hogy visszaszorítjuk a reprodukciós rátát. A múlt héten ez a szám a kettőt is meghaladta, ami azt jelenti, hogy legalább ennyi embernek adta tovább a vírust egy fertőzött.

Az első hullám alatt nem volt cirkuláló a vírus, a behurcolást követően azonban a fertőzés cirkulációja legalább tízszerese a tavaszi helyzetnek.

Nagyjából hússzorosa az igazolt fertőzéseknek a valódi szám. Ezek alapján körülbelül százezer beteg lehet Magyarországon - hangzott el az ATV műsorában.

A vírus a határzárral nem állítható meg

A koronavírus önmagában a határok bezárásával nem állítható meg, Merkely viszont már korábban becsukta volna a kaput, a magyarok azonban ezt láthatóan nem akarták. Horvátországtól tartottak, ez a félelem pedig be is igazolódott.

Ami lényegében változott tavasz óta, hogy most zömében a 20-30 évesek kapják meg a vírust. Idő kell ahhoz, hogy a fiataloktól eljusson az idősekhez a fertőzés.

Berobbanhat a járvány, de lassítható a folyamat

Lehetséges, hogy összességében több haláleset lesz, mint az első hullám alatt, de korai még ezt megmondani. Merkely úgy kalkulál, hogy 3-4 hét alatt berobbanhatnak a számok a külföldi példák alapján, de lassíthatjuk ezt a folyamatot, ha figyelünk az idősekre.

Merkely Béla a maszkra, a kézmosásra és az udvarias távolságtartásra figyelmeztetett.

A szakértő szerint ugyanakkor nem elég csak a tünettel rendelkezőket tesztelni. A megfertőződés utáni napokban, a tünetek előtt adhatjuk tovább leginkább a Covid-19-et. Szerinte elsődleges feladat, hogy stabilan tartsuk az iskolákat, és védjük a szociális, illetve az egészségügyi intézményeket - olvasható az atv.hu-n.