Merkely: Ne bagatellizáljuk el a veszélyt!

A járvány főképpen zárt helyeken terjed, míg a kezdet kezdetén a maradj otthon volt a legjobb jelszó, most azt mondom, hogy menjünk ki a szabadba, és nagyobb tereken élvezzük a nyarat – mondja az InfoRádió Aréna című műsorában Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója.
Szepesi Anita, 2020. július 7. kedd, 22:22
Fotó: MTI Fotó / Balogh Zoltán

Merkely szerint a felelős viselkedésre továbbra is szükség van. Mindenki arra figyelmeztet, hogy már lecsengőben van idehaza a járvány első szakasza, de ne bagatellizáljuk el a veszélyt, mert itt van a nyár, mindenki felkerekedik, és azt mondják szakemberek, hogy a járványt alapvetően az utazás tartja fent - derül ki az interjúból.

A Semmelweis Egyetem rektora azt tanácsolja, hogy idén Magyarország gyönyörű természeti tájait, helyeit keressék meg a pihenni vágyók.

Az országos koronavírus-szűrésről beszélve elmondta, a járvány szinte biztosan Ausztria környékéről jött be az országba, és a behurcolt esetekben nagy szerepük volt a külföldről Magyarországra hazatérőknek. Egészen jól lehetett követni az esetek révén a Szeged irányú útvonalat, ebből kimaradt például Debrecen és környéke és érdekes módon Észak-Magyarország Szlovákiával határos része.

Úgy vélte, ezzel ellentétesek lesznek az új adatok, ha lesz egy újabb keresztmetszeti reprezentatív mérés.

A teljes interjú itt olvasható.

HOZZÁSZÓLÁSOK