A vártnál alacsonyabb lett, de így is jelentős a magyar külkertöbblet: az augusztusi egyenleg a KSH előzetes adata szerint 459 millió eurós aktívumot mutatott. A piaci konszenzus 600 millió euró fölötti volt - kommentálta az adatokat Jobbágy Sándor, a CIB Bank Zrt. elemzője.

A kumulált (január-augusztusi) már meghaladja az 5,3 milliárd eurót (5,31), ami csaknem 30 százalékkal magasabb a 2014-esnél. Várakozása szerint idén  az éves többlet meghaladhatja a tavalyi, akár a 7 milliárd eurót is megközelítve.

Az augusztusi külkeradat önmagában semleges lehet a forintra nézve - a gyengébb ipari statisztikákat követően már kevéssé jelent meglepetést a várttól való elmaradás. Ugyanakkor a külkereskedelem hosszabb távú alakulását tekintve továbbra is erőteljes fundamentális támaszt nyújt a hazai devizának.

Az adatok nem csupán az olajárak zuhanása miatti cserearány javulást, hanem a kivitel felfutását is mutatják. A kivitel felfutása részben az európai konjunktúra élénkülésének, részben pedig az autóipari és más iparágak kapacitásnöveléseinek köszönhető - véli Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. elemzője.

A prognoszta szerint a külkereskedelmi kilátások továbbra is kedvezőek, mivel a tavalyinál gyengébb euró, a jóval alacsonyabb olajár és az ECB mennyiségi lazítása pozitív hatással lehet az európai konjunktúrára, így élénkülhet az európai kereslet, ami ellensúlyozhatja a feltörekvő gazdaságok, és különösen a kínai gazdaság lassulását.

A VW-botrány ugyan kockázatot jelenthet a kivitelben, azonban az európai autópiac folytatódó növekedéséből más autógyárak profitálhatnak, amelyeknek a hazai autóipari beszállítók szintén beszállítói, a győri Audinál pedig változatlan tervek szerint folytatódik a termelés.

Suppan szerint a tavalyi 6,27 milliárd után idén 8,1 milliárd euró közelébe ugorhat a külkertöbblet, mivel a háztartási fogyasztás növekedésének importnövelő hatását ellensúlyozhatja az olaj- és energiaárak zuhanása, javítva a cserearányt. Az alacsonyabb olaj- és energiaárak akár 2,5 milliárd euróval csökkenthetik az energiaimport értékét. Jövőre - az olajárak kismértékű emelkedése mellett - az aktívum 8 milliárd euró közelében maradhat.