Merre tart Magyarország? - Ezt tervezi a kormány

Magyarország nem tudja a nemzetközi környezettől függetleníteni, a magyar kormány aktív szerepet kíván vállalni a közös energiapolitikai kihívásokban. Ugyanakkor az ellátásbiztonság kezelése tagállami felelősség – ezért ragaszkodni fog Magyarország ahhoz, hogy minden ilyen döntés nemzeti szinten születhessen meg. Ehhez akar új partnerségek kialakításához is szükség lesz – utalt az atomenergia-ipari fejlesztéseknek – mondta Kádár Andrea Beatrix az NFM helyettes-államtitkára.
Napi.hu, 2016. március 3. csütörtök, 10:35
Fotó: Napi.hu

Az energiahordozókért folytatott verseny növekedése, illetve a hosszú távú bitrostása valamint a környezetvédelmi szabályok szigorodása határozza meg a közeljövő energiapolitikáját. Emiatt fontos, hogy a politikát a globális kihívásokhoz, a uniós szabályokhoz és elvárásokhoz igazítsa Magyarország - mondta Kádár Andrea Beatrix, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energetikáért felelős helyettes államtitkára a Napi.hu és a Noguchi Porter Novelli szervezte Hungarian Energy Investors Forum 2016-on. A cél egy alacsony szén-dioxid kibocsátású versenyképes energiagazdaság kialakítása.

A hazai energiapolitikai elsődleges célja az energiabiztonság elérése, fenntartása: fontos eszköze a megújulók súlyának növelése, az atomkapacitás fenntartása, az állami szerepvállalásának fenntartása - ezért fontos lesz a jövőben is az állam erőteljes szabályozói szerep. Fontos eszköz a regionális kapcsolatok kialakítása. A energiamixben a megújulók mellett az atomenergia részarányának megtartása mellett a hazai lignitalapú energiaellátás fejlesztése.

Merre tovább, gázszektor?

A magyar energiaellátásban magas az import részaránya, amelyek útvonalai ráadásul kockázatosak, ezért a földgázszállítási útvonalak diverzifikálására a meglévő útvonalak karbantartásra kell koncentrálni. A földgázfelhasználás 2010 óta 30 százalékkal csökkent, köszönhetően a hatékonysági fejlesztéseknek. A jelenlegi magyar gáztároló-kapacitások kihasználása ez azonban inkább politikai mint szakmai vita - vélekedett a helyettes államtitkár. A tárolók megvásárlása szerinte ellátásbiztonsági kérdés volt.

Az energiaellátásban rengeteg párhuzamos projekt került napirendben. A legfontosabb kezdeményezés a észak-déli folyosó, amely a lengyel lng-terminálokat kötné össze a megépülő horvát terminállal. A déli láb - a Krk-szigetii terminál megépítése - gyenge lábakon áll. A folyosó jelentős része lenne horvát-magyar határkeresztező vezeték, amely jelenleg csak déli irányba működik, a horvát fél eddig nem oldotta meg a kétirányúsítást, annak ellenére, hogy a határidő már rég lejárt. A magyar kormány ösztökéli a horvát partnereket a beruházás megépítésére, ugyanis a horvát terminál kiépítése fontos lenne a magyar ellátás biztonságának garantálásához.

Fontos lenne a déli folyosó kiépítése, amely Kaszpi-tengeri és román gázt szállíthatna a magyar és nyugat-európai piacokra. E projektekhez erős politikai akarat és források szükségesek. A közös európai érdekű projekteke között szerepel a magyar érdekeltségű projektek. A projektgazdák pályázati úton nyerhetnek el uniós támogatásokat.

Így állnak a hazai villamosenergia-projektek

A magyar erőművi kapacitás csökkent az elmúlt években, az import súlya emelkedett - mondta Kádár Andrea Beatrix. A teljes energiafelhasználás 34 százaléka volt az import - ez fontos tényező hazai ellátásbiztonság jövőjének tervezésekor. Emiatt a jövőben a hazai termelés súlyának növelése a cél.

A magyar erőművek bruttó termelési lehetősége 8900 megawatt - ez elvileg kielégítheti a hazai csúcsterhelést is. A közeljövőben viszont jelentős kapacitások esnek ki az elöregedése miatt, ezeket pótolni kell. A kormányzatnak az a célja, hogy a környezetszennyező erőműparkok helyett új termelő egységek épüljenek: 2030-ig 7000-8000 megawatt új kapacitás épülhet. A paksi atomerőmű szerepe kiemelkedő mind az ellátásbiztonsági, mind környezetvédelmi szempontból - a nukleáris energia hazai termelése a uniós szintű versenyképességet is fokozza - fogalmazott a szakember.

Az EU célja a piacok összekapcsolása a liberalizációval. Kialakult a közép-európai energiapiac - ez fokozta a hatékonyságot. Ehhez viszont fontos a még hiányzó nemzetközi összeköttetések megteremtése, itt kiemelkedően jól álla magyar energiahálózat. Ennek ellenére további fejlesztések várhatóak, elsősorban az északi irányban épülnek új határkeresztező vezetékek. Az atomenergia a következő évtizedekben is a magyar energiapiac meghatározó része maradt, köszönhetően a Paks 2-projektnek.

Évtizedes múltra tekint vissza a magyar földgázkitermelés - ám ez évek óta csökken. Annak érdekébe, hogy a csökkenő kitermelési trend megforduljon, az elmúlt években három bányászati koncesszió eljárás is kiírta. Az alacsony árak miatt jelenleg a kutatási költségeket a cégek csökkennek - ennek ellenére új belépők jelentek meg a magyar kutatási piacon az eddig uralkodó Mol Nyrt. mellett.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bulemia, 2016.03.03 11:36

1. A magyar félnek a horvátok bemutattak. Ez jól kiolvasható a szövegből.

2. Paks2, amelynek megépülése az EU 2piszok aknamunkája miatt" akár el is halasztódhat, nem fogja pótolni a kieső erőművi kapacitásokat.

3. A lignitvagyon felhasználása - és a légszennyezés folyamatos.

4. Semmilyen, a zöldenergiával kapcsolatos elképzelést nem tartalmaz a szöveg ( kivéve a szokásos semmitmondó, az energiamixben helye van a megújulóknak...-mantrát ).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html