Merre tartanak a takarékszövetkezetek?

Üzleti modellváltás és minél szorosabb együttműködés a takarékszövetkezetek első számú stratégiai célja - jelentette ki Bártfai-Mager Andrea kormánybiztos. Szavai szerint az integráció új stratégiai céljait a takarékokkal együttműködésben alakították ki.
Napi.hu, 2016. október 27. csütörtök, 13:43
Fotó: Napi.hu

Az takarékszövetkezeti integráció új stratégiájának célja, hogy - összhangban a kormányzati szándékkal - erős, vidéken meghatározó, magyar tulajdonú, a takarékszövetkezeti értékeket megőrző bankcsoport jöjjön létre - fogalmazott Bártfai-Mager Andrea, a postaügyekért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztos.

Ahhoz, hogy a takarékok fel tudják venni a versenyt a kereskedelmi bankokkal, területileg koncentráltabbá kell válniuk, szélesebb termékpalettát és jobb minőségű szolgáltatásokat kell kínálniuk az ügyfeleknek. A fúziókkal erősebb, sikeresebb és átláthatóbb működésű takarékok jönnek létre, ami hosszú távon jövedelmező működést biztosít és elősegíti a magyar pénzügyi rendszer stabilitását is - mondta a kormánybiztos.

A versenyképes banki működésnek az egységes informatikai rendszer, a központilag szabályozott működés, valamint az egységes arculat és kommunikáció is alapvető feltételei. A betétgyűjtés mellett az aktívabb hitelezés és az új, egységes termékpaletta bevezetése lehetővé teszi, hogy a takarékszövetkezetek a vidéki lakosság, a gazdálkodók és a helyi önkormányzatok első számú pénzügyi partnereivé válhassanak - mondta a kormánybiztos, aki jelentős lépésnek nevezte, hogy az FHB csatlakozásával az Integráció saját jelzálogbankkal bővült. Az FHB hosszú évek óta a jelzálogpiac meghatározó, piacvezető szereplője, ami jelentős versenyelőnyt biztosít az Integráció számára.

A szövetkezeti hitelintézeti szektor történelmi esélyt kapott arra, hogy az ország egyik legnagyobb, legstabilabb és legkorszerűbb pénzügyi csoportjává váljon - mondta Vida József, a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetének elnöke.

Jó kezekbe került az Integráció jövője, mert immár a takarékszövetkezetekhez kötődő szakemberek vezetik azt - fogalmazott Demján Sándor, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnöke. A szövetkezeti hitelintézeti szektort ugyanis kizárólag a takarékok világából érkező, azt jól ismerő vezetők téríthetik vissza a növekvő nyereségesség útjára, és állíthatják újra emelkedő pályára.

A Takarékbank Zrt. feladata a következőkben a stratégia következetes végrehajtásának elősegítése, a takarékok támogatása, tevékenységük koordinálása lesz - mondta Szabó Levente vezérigazgató. Ennek érdekében a Takarékbanknak meg kell erősítenie a termékfejlesztési, üzletfejlesztési tevékenységét.

HOZZÁSZÓLÁSOK