Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány a Magyar Közlönyben tette közzé az ezeréves pannonhalmi bencés főapátság és természeti környezete világörökségi helyszín világörökségi kezelési tervéről szóló rendeletét.

Ebben felsorolják a helyszín kiemelkedő egyetemes értékeit, így - egyebek mellett - a  bencés monostor jellegzetes elhelyezkedését, táji kapcsolatrendszerét, az ezeréves történeti múltra visszatekintő történeti fejlődését megjelenítő apátsági épületeket, bazilikát, oktatási épületeket, a Boldogasszony kápolnát, továbbá a Millenniumi kápolnát.

A továbbiakban is fontos a hitéleti és szerzetesi tevékenység zavartalanságának, a szerzetesi közösség tudományos-kulturális alkotótevékenységének biztosítása, az oktatás, továbbá az idősgondozás ellátása. Kiemeli a rendelet a főapátság vállalkozásainak eredményes működtetését, a hatékonyság mellett a minőségi márkaépítést is.

A jogszabály szerint a későbbiekben az épített környezet - illetve a táj - nem változtatható meg úgy, hogy az apátság jelenlegi látványa torzuljon. A rendelet megfogalmazásában: szükséges a tájidegen elemek távol tartása, a jellemző feltárulások látószögében. Szükséges továbbá a Szent Márton-hegy környezete beépítésének kontrollja, az együttest körülvevő beépítetlen várköpeny megőrzése, a  domboldalon felkúszó építés építésügyi és településrendezési korlátozása.

Kitér a jogszabály az egyéb feladatokra is, így a főapátság gazdálkodási tevékenysége körében előállított, magas hozzáadott értékű, prémium kategóriás, eredetmegjelöléssel ellátott egyedi termékek körének folyamatos korszerűsítése, az  éttermi és szálláshelykínálat bővítése, illetve a  közlekedési rendszer (gépjárműparkolók, tömegközlekedés, gyalogos és kerékpáros közlekedés útvonalainak) fejlesztése. Elvégezhető a hőszigetelés, a nyílászárók cseréje és napkollektorok is felszerelhetők, de csak az értékvédelem keretein belül.

Végül a fenntartás finanszírozása - a főapátság vállalkozásainak eredményes működtetése révén biztosított erőforrások bevonásával - elsősorban a főapátság feladata, amelybe a saját forrásokon túl közcélú forrásokat és magántőkét is bevonhat., de számíthat az állami költségvetés támogatására is.