BUX
39912

Mérsékelt profitcsökkenés az FHB-nál

Megnégyszerezte adózott eredményét a második negyedévben az FHB - derül ki a bank féléves gyorsjelentéséből, ám az Allianz Bank beolvasztásának költségei és a kamatbevételek csökkenése miatt a 2011 első féléves profit különadó nélkül számolva is 9 százalékkal marad el a tavalyitól.

NAPI, 2011. augusztus 22. hétfő, 19:03

A meglehetősen szerény, 169 millió forintos első negyedéves adózott eredmény után a második negyedévben dinamikusan javult az FHB teljesítménye. Április elején olvadt be az Allianz Bank az FHB Kereskedelmi Bankba, de az intergáció költségei elenére a második negyedévben 759 millió forintos adózott eredmény képződött a bankcsoportban.

A 2010-es számokkal összehasonlítva már nem ilyen szép a kép: a tavalyi első félév - különadó híján- még 2,8 milliárd forintos adózott nyereséget hozott, idén viszont már csak 2,54 milliárdot, amelyet a különadó 928 millióra olvasztott. (A beolvadás miatt az Allianz Bank egész éves különadója az első negyedévet terhelte.) Méretei okán az FHB számára jóval nagyobb terhet - idén összesen mintegy 2,8- milliárd forintot- jelent a különadó, mint például az OTP-nek. Ugyanakkor a második negyedév a különadó hatását kiszűrve már jobb, mint a tavalyi.

A lakosság hitelkereslete 2010-ben drasztikusan visszaesett, és idén sem javult a helyzet. Az első félévben Magyarországon mindössze 5585 új lakás épült, ez az utóbbi 60 év legalacsonyabb száma. Ez rányomta bélyegét az FHB aktivitására is. A banki hitelállomány alakulása (a saját hitelek 392 milliárdos állománya 7,8 százalékkal magasabb, mint tavaly júniusban) elsősorban a devizaárfolyamok változásától függ, mivel az FHB hitelállományának 62 százaléka devizában - főleg svájci frankban- került folyósításra.

Az FHB átlagos kamatmarzsa a második negyedévben 2,82 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 3,43 százalékról, elsősorban a hosszú lejáratú forrásállomány megújításának költségei miatt. A negyedéves nettó kamatjövedelem 6,7 milliárdról 5,6 milliárdra csökkent, amelyet a nettó díj és jutalék-különbözet 130 milliós gyarapodása és a pénzügyi és egyéb műveletek szaldójának  javulása csak részben ellensúlyozott.

A hitelezési veszteség idén az első negyedévben 1456, a másodikban (ez állt igazából a javulás hátterében) 621 millió forintra rúgott, jóval kevesebbre, mint tavaly. Ugyanakkor - mint más bankoknál - az FHB-nál is nő a nem teljesítő hitelállomány aránya, egy év alatt 5 százalékról a hitelek 6,2 százalékára. A működési költségek - az Allianz beolvasztás miatt - negyedévente egymilliárddal haladják meg a tavalyi szintet.

A bank tőkehelyzete szilárd, tőkemegfelelési mutatója a magyar számvitel szerint 9 , az IFRS szabályok szerint 12,3 százalékos. Ha a második negyedévben mutatott teljesítménye folytatódik és az integráció költségcsökkentő hatásai is kezdenek érvényesülni, megfigyelők szerint az elsőnél lényegesen jobb - akár 2 milliárdos - második félévi nyereség is elképzelhető. A jelzálog-részvény a tőzsdén jelenleg a 900 forintos részvényenkénti saját tőke kevesebb, mint háromnegyedét éri.

Spéder Zoltán, az FHB igazgatóságának elnöke, a Napi Gazdaság többségét birtokló CEMP-csoport meghatározó tulajdonosa