Mérsékeltebb GDP-növekedést vár a piac

Jelentősen csökkentek a gazdasági növekedésre és a folyó fizetési mérleg hiányára vonatkozó elemzői várakozások, a szakértők legfrissebb prognózisa szerint idén a bruttó hazai termék (GDP) 3,93 százalékkal bővül, a folyó deficit pedig 1,26 milliárd eurót tesz ki - derül ki a Reuters pénteken közzétett, novemberi felméréséből. A piac inflációs várakozásai kis mértékben javultak, a decemberi rátára vonatkozó konszenzus 7,28 százalék.
Baka Zoltán, 2001. november 17. szombat, 11:00
Fotó:

Novemberben 3,93 százalék lett a Reuters idei gazdasági növekedésre vonatkozó elemzői konszenzusa, ami 10 bázisponttal alacsonyabb az októberi prognózisok átlagánál. A folyó fizetési mérleg hiányát 1,26 milliárd euróra teszi a piac, azaz az átlagos várakozás egy hónap alatt több mint fél milliárd euróval csökkent. A pénteken megjelent felmérés szerint jövőre 3,95 százalékkal bővül a magyar GDP, a folyó deficit pedig 2,03 milliárd euró lesz, szemben az októberben várt 4,21 százalékos növekedéssel és 2,46 milliárd eurós folyó hiánnyal. A folyó fizetési mérleg hiányára vonatkozó prognózisok drasztikus csökkenése mögött feltehetően a várakozásoknál jóval kedvezőbb szeptemberi adatok állnak, ugyanis ekkor az elemzők által várt 242 millió euró hiány helyett 73 millió euró többletről adott hírt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Novemberben 9,24 százalék lett a Reuters éves átlagos inflációra vonatkozó elemzői konszenzusa, ami 3 bázisponttal alacsonyabb a szeptemberi prognózisok átlagánál. A decemberi 12 havi inflációra vonatkozó konszenzus egy hónap alatt 0,12 százalékponttal, 7,28 százalékra csökkent. Az elemzői konszenzus szerint 2002 végére 5,36 százalékra mérséklődik a drágulás üteme, éves szinten pedig 5,91 százalék lesz az infláció. A szakértők úgy vélik, hogy a forint 8,91 százalékon zárja az idei évet, 2002 decemberében pedig 10,87 százalékon forog majd.

HOZZÁSZÓLÁSOK