Mérsékelten szabad a magyar gazdaság (Heritage Foundation)

Mérsékelten szabadnak minősítette a magyar gazdaságot a washingtoni székhelyű Heritage Foundation és a The Wall Street Journal évi rendszerességgel elkészített felmérése.
MTI-Eco, 2011. január 12. szerda, 16:07
Fotó:

A szerdán közzétett listán Magyarország az 51-ik helyen szerepel, és ezzel megőrizte tavalyi helyét a világ 183 országa között. Az első helyezést idén is Hongkong kapta, s ezzel Szingapúrt megelőzve már a 15. éve folyamatosan vezeti a listát.

A washingtoni székhelyű szervezet - a honlapján szereplő adatok szerint - 0 és 100 pont között osztályozva az országokat vizsgálta többek között a kereskedelmet, a vállalkozások működését, az adórendszert, a kormányzati kiadásokat, a monetáris politikát, a beruházásokat, a munkaerőpiacot, a pénzügyi szolgáltatásokat, a magántulajdon védelmét, a korrupciót. A magasabb pontszám mérsékeltebb kormányzati beavatkozást jelent.

Magyarország 66,6 ponttal több közép-kelet európai országgal egyetemben a harmadik, "mérsékelten szabad" országok kategóriájába került - Hongkong 89,7 ponttal vezeti a listát. Magyarország ezzel a Visegrádi Négyek közül mindössze a 68-ik helyen álló Lengyelországot előzte meg, mert a gazdaság szabadságát illetően Csehország a 28-ik, Szlovákia a 37-ik helyre került.

A régióból Magyarország mögé került Bulgária (60.), Románia (63.) Szlovénia (66.), de például Franciaország (64.) és Portugália is (69.)

Az elemzők a kereskedelmet tartják a legszabadabbnak Magyarországon, ez a terület 87,6 pontot kapott, a vállalkozások működésének a szabadságát 76,5 pontra értékelték, a pénzügyi szabadság 75,9 pontot, a beruházások szabadsága 75 pontot kapott, az adókra vonatkozó mutató 69,7 pont lett.

A legrosszabb értékelést a kormányzati kiadásokra vonatkozó kategóriában adták az elemzők, mindössze 27,4 pontot azzal az indoklással, hogy a kormányzati újraelosztás szerepe rendkívül nagy, az elmúlt évben a kormányzati kiadások a GDP 49,2 százalékát tették ki.

A legszabadabb tíz gazdaság: Hongkong, Szingapúr, Ausztrália, Új-Zéland, Svájc, Kanada, Írország, Dánia, Egyesült Államok és Bahrain. A gazdaságilag "elnyomott" országok között is az utolsó helyekre Kuba, Zimbabwe és Észak-Korea került.

HOZZÁSZÓLÁSOK