A hvg.hu pénteken - fideszes forrásokra hivatkozva - írt arról: a kormánypárt helyi politikusai osztották el a dohányboltok üzemeltetésének jogát. Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója szombaton szemenszedett hazugságnak nevezte ezt.
Mesterházy Attila újságírói kérdésre azt mondta: ha igaz a hír, hogy a bíráló bizottság helyett fideszes politikusok, politikai testületek döntöttek a pályázatokról, az alighanem bűncselekmény, ezért is követelnek teljes nyilvánosságot a pályázatoknak, köztük a bírálatoknak, és sürgetik az eredmények érvénytelenítését.

A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. hétfő este hirdette ki a dohányboltokra kiírt koncessziós pályázat eredményét, amely szerint 5415 dohánybolt nyílhat július 1-jétől. Az eredményeket az ellenzék élesen bírálta, mert szerintük a pályázaton sok fideszes politikus és ismerősei érdekeltségei körébe tartozó, illetve Fidesz-közeli cég, vállalkozó győzött.

Szintén kérdésre az MSZP elnöke azt mondta: senki sem tudja igazolni, hogy MSZP-s politikusok pénzt kaptak volna Portik Tamástól, azért nem, mert nem történt ilyen. Az Energol Rt. korábbi ügyvezető igazgatója maga állította azt a Laborc Sándorral, a Nemzetbiztonsági Hivatal akkori főigazgatójával folytatott 2008-as beszélgetésekor, hogy személyesen vitt pénzt MSZP-s politikusoknak. Mesterházy Attila ezt hazugságnak nevezte.

Arról is beszélt, nem tudja megítélni, Laborc Sándor a szakmai szabályoknak megfelelően járt-e el, amikor találkozott Portikkal. Az viszont biztos - folytatta -, hogy az erről készült jegyzőkönyv "nagyon rosszul néz ki", és érthető, ha az emberek elszörnyülködnek azon, hogy a titkosszolgálatok vezetője ilyen stílusban beszélget egy bűnözővel.

Még a látszata sem elfogadható annak, hogy a titkosszolgálatokat bárki pártpolitikai célokra próbálja felhasználni - jelentette ki.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal hétfőn oldotta fel a Portik Tamás, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatója és Laborc Sándor korábbi titkosszolgálati vezető közötti két megbeszélésről készült hangfelvétel titkosságát. Az anonimizált leiratokat kedden feltették az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának honlapjára. A dokumentumok szerint 2008-ban két alkalommal találkozott egymással Portik Tamás és Laborc Sándor, két másik ember társaságában. A megbeszéléseken készült hangfelvételek szerint Laborc a Portiktól származó, közéleti szereplőkre terhelő információkat a nyilvánosság előtt akarta felhasználni. A hangfelvételek leirataiból kiderül, Portik félt attól, hogy 2010-ben a baloldal elveszti a választásokat, és mindent megtett volna, amit kérnek tőle.