Mesterházy nem mond le

Az országgyűlési választások előtt a baloldali összefogás résztvevői megállapodtak abban, bármi lesz a végeredmény, egyikük sem csábítgat el a másiktól senkit - mondta hétfő este az ATV Egyenes beszéd című műsorában Mesterházy Attila, aki a baloldali összefogás miniszterelnök-jelöltjeként indult a vasárnapi voksoláson. Gyurcsány Ferenc azt mondta: a héten megkezdődnek a konzultációk.
MTI, 2014. április 7. hétfő, 22:34
Fotó: Napi.hu

Az adatok jelenlegi állása szerint a baloldali pártok 38 mandátumot szereznek: 29-et szocialista politikusok, 4-4-et az Együtt-PM szövetség és a Demokratikus Koalíció jelöltjei, egyet pedig a liberális Fodor Gábor. A frakcióalakításhoz közös listán induló pártok esetében öt képviselő szükséges, így egyelőre még kérdéses, ki alakíthat frakciót a baloldali ellenzéki szövetséget alkotó pártok közül a következő Országgyűlésben.

Fodor a Magyar Liberális Párt (MLP) elnöke hétfő délutáni sajtótájékoztatóján azt mondta: egyelőre sem az Együtt-PM-mel, sem a DK-val nem tárgyalt hivatalosan arról, melyik frakcióhoz csatlakozzon. Hozzátette, az MLP csak olyan döntést hoz, amelyik az önálló liberális politikai arculatot erősíti, mert újra meg akarják teremteni az önálló liberális pártot. Azt sem tartotta kizártnak, hogy függetlenként dolgozik majd az Országgyűlésben.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke este, szintén az Egyenes beszéd című műsorban azt mondta: még nem tárgyaltak a frakcióalakításról. A konzultációk a héten fognak megkezdődni.

Mesterházy Attila a műsorban arról beszélt: konstruktív, de kritikus ellenzéki szerepre kell készülniük. Arra számít, hogy a politikai események centruma a parlamenten kívülre kerül, ezért nem feltétlenül a parlamenti frakcióra építik a szakmapolitikát, hanem "a párt irányába indulnak el". Ott hoznak létre műhelyeket, esetleg kabineteket.

Kérdésre válaszolva azt is elmondta: nem fordult meg a fejében, hogy felajánlja lemondását. A három választást (májusban EP-, ősszel önkormányzati választás lesz) végig kell csinálni. Az MSZP elnöke szerint volt és van is kormányváltó hangulat, de az apátia és a közöny nagy ellenfele volt a "kormányváltó erőnek". A közöny és az emberek beletörődése lefelé nyomta a részvételi arányokat.

A Fidesz "hideg" kampányt folytatott, csak a médiában jelentek meg, az utcán nem, emellett volt egy negatív kampányuk, amellyel a részvételi arányokat próbálták csökkenteni - mondta az MSZP elnöke, aki szerint a rendelkezésre álló eszközeikkel azokat tudták inkább elérni, akik jobban érdeklődtek a politikai iránt, ezzel együtt úgy véli: a szövetség az együttműködésben jól működött.

Az MSZP elnöke elmondta: a májusi európai parlamenti választásokra készülve már mindenki felvette az aláíró íveket. Megállapodtak, hogy ezen mindenki önállóan méretteti meg magát, de az őszi önkormányzati választáson már ismét együttműködésben gondolkodnak. Mesterházy kiemelte: ha nem hinne abban, hogy az együttműködésnek van értelme, akkor nem tettek volna erőfeszítéseket érte. Együttműködésre vagyunk kárhoztatva - fogalmazott a politikus, aki nem lát olyan lehetőséget vagy forgatókönyvet, amely nem arról szól, hogy ezen pártok politikusainak vigyázniuk kell egymásra.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2014.04.08 15:30

Miért is mondana le? Pártelnök és frakcióvezető lesz négy évig. Ebből meg lehet élni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tamas970, 2014.04.08 11:52

@ZalanIvan: Diploma tényleg nem kell hozzá - bár a mai világban némi nyelvtudás nem árt. Ha ez meglenne neki, akkor nem okozna olyan nagy problémát az a nyelvvizsga...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

melos, 2014.04.08 10:46

@melos: ill. lehet hogy nem is ő vezeti majd a kabaréellenzéket, Az ellenzék vezetője szerepét az EP választás után a jobbik fogja átvenni.

Magyarország ezt akarta, ezt érdemli !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

melos, 2014.04.08 10:44

@Zodiakus: Mesterházy és pártja tökéletes kiszolgálója lesz ennek a látszatdemokráciának vagy inkább kabarédemokráciának ahogy találóan fogalmazott itt valaki, működtet egy teljesen súlytalan látszatellenzéki pártot, egy kabaréellenzéket.

Lehet mutogatni Brüsszelben, hogy van ellenzék. csak éppen semmire sem jó, még "ellenzékként" is leszerepelt.

Hogy lemond, vagy sem, tulajdonképpen teljesen mindegy ki lesz itt az elkövetkező 16 évben a kabaréellenzék vezetője.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ZalanIvan, 2014.04.08 10:17

@tamas970: "Akin a 2/3 fog múlni, Kunhalmi Ágnes, neki szegénynek még diplomája sincs (ja, elvben van 2 is, csak nyelvvizsga híján nem kapta meg őket). Ez vicc... "

Ahhoz, hogy valaki jó politikus legyen, nem szükségeltetik diploma. Mondom ezt úgy, hogy nekem van három, Kósának meg tudtommal egy sem. Mégis jobb politikus egészen biztos, mint én.
Egy Botka - Kunhalmi Ágnes baloldali arc sokkal sikeresebben szerepelt volna, mint ezek a levitézlett, székeikbe kapaszkodó régi arcok. Abszolút dilettantizmusra vall, aki a siker valamilyen reményében elindít a választásokon egy Baja Ferencet, egy Szekerest, vagy egy Juhász Ferencet. Bevallom számomra rejtély Kiss Péter sikeres szereplése a fővárosban...
Sokan nem is gondolnák, milyen fontos a megjelenés, a kommunikációs képesség a választási kampányban. Nem a birkamenetesekre gondolok, mert ott teljesen más szempontok dominálnak, hanem a "billegőkre", akiket egyik oldalnak sem sikerült most elérniük, így ha úgy is döntöttek, hogy elmennek szavazni szétaprózták szavazataikat. A többség el sem ment.
Váltaniuk kell ez nem kérdés, megtalálni a megfelelő személyeket a párt élére, ellenben Gyurcsány kegyetlenül "megeszi" őket, mint tette azt Orbán a másik oldallal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html