Mesterházy: Orbán mintha másik országban élne

Mesterházy Attila szerint Orbán Viktor miniszterelnök úgy beszélt Brüsszelben, mintha nem Magyarországon, hanem egy másik országban élne. Az MSZP elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában szerdán azt mondta: szerinte a kormányfő osztogatásba kezd, ha megszűnik az ország elleni túlzottdeficit-eljárás.
MTI, 2013. január 30. szerda, 21:24
Fotó: Napi.hu

"Mintha elszakadt volna a cérna, mint hogyha nem ebben a világban élnének, mintha egy teljesen másik országból szereznék a tapasztalataikat, mint az átlag állampolgárok" - kommentálta a szocialista párt elnöke, hogy a kormányfő Brüsszelben sikertörténetnek nevezte a magyar gazdaság eredményeit. Mesterházy Attila szerint ezzel szemben Magyarországon 180 fokos gazdaságpolitikai fordulatra van szükség a növekedés beindításához, ugyanis a tavalyi recesszió után idén sem várható GDP-növekedés.

Az MSZP elnöke hozzátette: nem ígérik, hogy a 2014-es kormányváltás után Kánaán lesz, rendkívül szűk költségvetési mozgástérrel számolnak. Annál inkább, mert "Orbán Viktor csak azt várja, hogy kikerüljünk a túlzottdeficit-eljárás alól", és osztogatásba kezdhessen - jegyezte meg.

Gazdaságpolitikai elképzeléseik közül kiemelte a hitelezés újraindítását. Nem kell szeretni a bankokat, de jól működő pénzügyi szektor nélkül nincs jól működő gazdaság - jelentette ki. Megemlítette, hogy az európai uniós támogatásokból a termelő, munkahelyteremtő beruházásokat, illetve az életminőség javítását célzó programokat támogatnák a szökőkútépítés vagy a díszburkolat-lerakás helyett. A szocialisták szükségesnek tartják a munkát terhelő járulékok és a 27 százalékos áfa csökkentését is, de reálisan számolva erre 2015-ben még nem lesz lehetőség, csak az azt követő években.

Mesterházy Attila szerint szükség lenne IMF-hitelre, ám biztos abban, hogy a kormány nem fog megállapodni a valutaalappal, hogy aztán a 2014-es kampányban dicsekedhessen ezzel. Csakhogy - fűzte hozzá - ez évente nagyjából 130 milliárd forint kamatfelárat jelent, a kamatkiadások növekedése több, mint amennyi a felsőoktatásra jut egy évben.
Az MSZP terveit ismertetve azt mondta: szeretnék, ha az ország legkésőbb 2016 elején csatlakozna az euró előszobájának tekintett ERM-2 árfolyam-mechanizmushoz. Ez fegyelmezettebb, kiszámíthatóbb gazdaságpolitikát igényelne, de erős jelzés lenne a piacoknak, segítené a bizalom helyreállítását - hangsúlyozta.

Mesterházy Attila arról is beszélt, kormányon megtapasztalták, hogy nem lehet mindent egyszerre megváltoztatni az országban. "Majdnem belefulladtunk a reformhevületbe, és az ország is" - mondta, ugyanakkor hozzátette: az egészségügy és a közösségi közlekedés átalakítását nem lehet halasztani, és az oktatásban is alapvető változásokra lesz szükség.

Kérdésre válaszolva elmondta, az egzisztenciális - megélhetéssel, munkahellyel, nyugdíjjal kapcsolatos - kérdések túlsúlyára számít a 2014-es választási kampányban, tudva, hogy az értelmiségi köröknek a jogállam helyreállítása a legfontosabb.

Az ellenzéki egyeztetésekről azt mondta, lényeges, hogy a közös jelölt- és listaállítás előtt megállapodjanak, milyen programot hajtson végre a következő kormány. Bárki lesz is a miniszterelnök, ettől nem térhet el. "Arra a mostani kampányban nem lesz lehetőség, hogy az utolsó pillanatban változtassunk (...), nem jöhet semmilyen superman" azzal, hogy neki más elképzelései vannak - fogalmazott.
Mesterházy Attila elmondta, az MSZP tudatosan távol maradt az LMP belső konfliktusaitól, amelyeknek azonban szerinte mélyebb, személyes okai is vannak, mintsem az ellenzéki együttműködésről meglévő véleménykülönbség.

Beszélt arról is, MSZP-elnökként az egyik legnagyobb eredménye, hogy 14-15 hónapja - amióta Gyurcsány Ferencék kiléptek - megszűnt a kibeszélés a szocialista pártból, politikusaik nem vitatkoznak egymással a médiában.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laatoo, 2013.01.30 23:49

@laatoo: "Tartozik" helyet követel: a kincstári betétszámla.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laatoo, 2013.01.30 23:47

@laatoo: számviteli elszámolása Tartozik: követelés a kincstárral szembe Tartozik: a kincstári betétszámla. Megjegyzés: Amikor a bankok aktívái és passzívái egyszerre növekednek akkor pénz teremtenek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laatoo, 2013.01.30 23:42

@GELI: Ne erőltessük! A modern pénznek a fedezete a termelés és szolgáltatás egy adott cikluson belül. Erre képzi meg a Jegybank a bankjegypénzt (nagy erejű pénzt') Ami ezek kívül keletkezik a kereskedelmi bankokban (monetáris bankokban) az egy u.nevezett számla pénz -vagy a régi nevén könyvelési pénz- ami egy pénzre szóló követelés ami betölti a pénz funkcióját (fizetési eszköz). Tényleg ne erőltessük. A Jegybankok amikor államkötvényt vesznek igenis pénzt nyomtatnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

GELI, 2013.01.30 23:34

@laatoo: azért a fedezetlen pénzt ne erőltessük... a modern pénznek mindössze az a fedezete, ha kiadják hitelbe (olvass pénzügy tankönyvet, pénzteremtés fejezetet) és ez sem mindig ellenőrzött a jegybank által...
de ettől még recesszió ide vagy oda: a legnagyobb lépfenénk az MSZP-szdsz által elkövetett laikus (vagy tudatos) leromboló szétlopó gazdaságpolitika volt, és ez a meseházy megint okoskodik... akár a törökzsótti (azt nagyon "szeretem") az is egyszer ért az egészségügyhöz, egyszer meg a gazdasághoz... kár, hogy csak egy érettségije van, és szakirányú végzettség vagy tapasztalat nélkül játssza az eszét...de ezek már csak ilyenek :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

GELI, 2013.01.30 23:28

@rigolya: objektívebb??? honnan a fenéből veszed ezt a baromságot??? önkormányzatnál melózok, nem konkrétan a pályázati igazgatóságon, de van némi rálátásom... az uniós pályázatokat ugyanúgy az NFÜ felügyelte, a 2006-ban rögzített irányelvek alapján (ezért is lesz az, hogy 2013-ban az erre a ciklusra kiosztható pályázati pénzek jelentős része marad kiosztatlanul! mivel eleve úgy írták ki a pályázatokat, h bennmaradjon egy csomó pénz, amit megspóroltak az uniónak... biztos egyéni érdekek vezérelték ezt a mechanizmust is) a fidesz hiába vergődött, az NFÜ bebetonozott emberei sérthetetlenek voltak részben, másrészt meg az irányelvektől eltérni nem nagyon lehet...ha térkő, akkor térkő...nem munkahely... köszönjük mszp... amúgy nem az a baj, ha mszp közeli kapja is a pénzt, ha azt hasznos, multiplikatív beruházásra költi és nem pl térkőre vagy multifunkciós térre (10 milla egy 200 fős zsákfaluban a földút végén!) az a baj, hogy ostoba módon, önnön érdekek alapján szórták el a pénzt ... ismét köszi mszp...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html