Egyre több jel mutat arra, hogy Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó mintagazdaságot alapítana birtokaira építve - írja a Népszava. (Mészáros 296 milliárd forint becsült vagyonnal második A száz leggazdagabb kiadvány 2019-es listáján.) Ezekre a gazdaságokra ugyanis jóval megengedőbb előírások érvényesek mint a "normál" agártársaságokra.

A mintagazdaság működésének azonban egyik feltétele a - pályázati forrásokban dúskáló - kutatóbázis megléte. Ilyen bázis például a Gödöllői Szent István Egyetem többségi tulajdonában lévő GAK Oktató, Kutató és Innovációs Nonprofit Közhasznú Kft. - amelynél a napilap információi szerint már ott vannak Mészáros emberei. Az egyik informátor szerint Mészárosék embereit többször látták felbukkanni az intézményben, a kutatóintézetet pedig strómanjuk irányítja.

Mindezt megerősíteni látszik, hogy a hétvégén egy tudományos konferencia szünetében egyes kutatók arról beszéltek újságíróknak: a gödöllői egyetem egyfajta kísérleti ló lesz, itt tesztelik majd, hogyan lehet közelebb jutni az uniós pénzekhez a tudományon keresztül.

A Népszava megkérdezte a gödöllői Szent István egyetem rektorát, és a GAK ügyvezetőjét is arról, vajon tényleg átvették-e a GAK Kft. vezetését Mészáros Lőrinchez köthető emberek, mi indokolta a júliusi vezetőváltást a GAK élén, de lapzártáig nem kapott választ. Mint ahogy arra sem, milyen pályázatokban vett vagy vesz részt idén a kutatóintézet, és mekkora nagyságrendű összeget remélnek ezekből.