A Konzum PE Magántőkealap (ajánlattevő) szerdán a piaczárást követően bejelentette, hogy kötelező nyilvános vételi ajánlatot tesz a Konzum valamennyi részvényesének - írta a portfolio.hu. Ezt már be is terjesztette a Magyar Nemzeti Banknak, amely azonban a vételi ajánlatot még nem hagyta jóvá.

A nyilvános vételi ajánlat oka, hogy a Konzum összehangoltan eljáró nagytulajdonosainak közvetlen befolyása összesen 75 százalék (Konzum PE Magántőkealap 45, Mészáros Lőrinc 19,57, Jászai Gellért Zoltán 10,43), és ebben az esetben ajánlatot kell tenni a többi közkézen forgó részvényre.

Az ajánlattevő részvényenként 86,64 forintot ajánl, ami 58 százalékkal alacsonyabb, mint a március 8-i záróár, azonban nem a piaci ár a viszonyítási pont. Az ajánlati ár meghatározásakor a tőkepiaci törvény a mérvadó, amely alapján több összeg (180 napos, 360 napos forgalommal súlyozott tőzsdei átlagár, 180 napon belül a céltársaság részvényeire kötött átruházási szerződés legmagasabb ára, egy részvényre jutó saját tőke értéke stb.) közül a legmagasabbat kell elérnie az ajánlati árnak.

A részvényeseknek nem kötelező elfogadniuk az ajánlatot és 30 napig gondolkodhatnak azon, hogy mit tegyenek. A Konzum részvényára 57 forintról 204-ig emelkedett, miután a nemzet gázszerelője beszállt a cégbe.