Eltűntek a kínai hamis mézek a magyar boltokból

A szigorú hatósági fellépésnek és a folyamatos ellenőrzésnek ­köszönhetően nem kerülhetnek hamisított mézek a magyar boltok polcaira - írja a Magyar Nemzet.
Szabó Dániel, 2020. március 1. vasárnap, 09:26
Fotó: Pixabay

Míg Európa-szerte egyre nagyobb gondot jelent a Kínából beáramló hamisított méz, a hazai piacot az elmúlt évek intézkedéseinek köszönhetően sikerült megtisztítani a silány minőségű áruktól, a boltok polcain pedig máig csak eredeti mézek közül válogathatnak a vásárlók - számolt be vasárnapi cikkében a lap.

Ennek egyik oka, hogy a laboratóriumi vizsgálatok sokat fejlődtek, így már szűrhetők a hamisított mézek. "A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) mintavételi eljárása pedig a kiskereskedelem mellett a mézkiszerelő üzemek telephelyeire is kiterjed. A vállalkozókra vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettség a mai napig él, az így kapott ­információk alapján pedig biztosra vehető, hogy kínai eredetű mézszállítmány közvetlenül nem érkezik hazánkba" - közölte Nagy István agrárminiszter, aki egyébként maga is méhészkedik, vagyis a probléma szegről-végről személyesen is érinti.

Azt ígérte további lépéseket tesznek, hogy szűrjék a hamisítványokat. A cél az, hogy a magyar termelőket még jobban helyzetbe hozzák.

A méhészek helyzetét a klímaváltozás is nagyban nehezíti.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mpapa, 2020.03.01 23:58

Az lehet, hogy nem jön hamis méz kínából, de nem is kell. Pár éve megbukott az egyik legnagyobb méz forgalmazó itthon, mert a raktárában annyi cukor volt amiből ipari mennyiségben gyártott hamis mézet (persze ő csak azzal etette a méheket télen nem a hamis méz gyártáshoz használta fel).
A cég azonban ma is a legnagyobb forgalmazók közt van. Nem igazán ártott a cégnek a hamisítás. Persze a HVG kivételével más nem is verte nagydobra.
Ezek után miért is kellene ide hamis méz ha laborban itthon is elő tudják állítani és ne legyen kétségünk, meg is teszik.
Ezért mézet csak termelőtől, de ott is csak olyantól akinek az ember a kaptárait is látta.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html