Kiderült, hogy mi van a magyar mézben

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) vizsgálata alapján biztonságosak a hazai kínálatban szereplő mézek - számolt be a Magyar Nemzet.
Domokos László, 2020. augusztus 18. kedd, 07:42
Fotó: Napi.hu - Képünk illusztráció.

A szervezet az idén is elvégezte a közforgalomban lévő mézek fizikai-kémiai ellenőrzését, összesen 381 hazai és külföldi mézmintát vizsgálva. A nagy szupermarketek polcairól 88 mintát vettek le, és mintegy 151 termelői akácméz minőségét ellenőrizték.

A szervezet honlapján elérhető összegző táblázat szerint az áruházakban kapható legtöbb méz megfelelt az előírásoknak, két áruval kapcsolatban azonban probléma merült fel, míg három termék elbukott a teszten - írta a napilap.

Az OMME számos EU-s és nem EU-s mézkeveréket vizsgáltatott meg, emellett mintákat vettek például mexikói, argentínai, chilei és egyéb latin-amerikai termékekből is. Az eredmények megnyugtatók voltak, csupán egyetlen termék nem felelt meg az előírásoknak.

A szakemberek ezért az elmúlt ötven év legrosszabb méztermését várják az idén. Egyes becslések szerint olyannyira kevés méz készült ebben a szezonban, hogy januárra már nem marad magyar áru a hazai piacon. A méhészeket ráadásul az elmúlt hetek viharos esőzései sem kímélték.

HOZZÁSZÓLÁSOK