Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hazai 25-30 ezer tonnás méztermelés idén akár 5000 tonnával is csökkenhet. A legkeresettebb akácméz ára jelenleg kilónként 2200-2500, a szintén sokak által vásárolt vegyes virágméz átlagosan 1500 forintba kerül. A különlegesebb mézek ára még ezeknél is magasabb lehet. A termeléskiesés miatt az árak tovább emelkedhetnek - írja a Népszava.

A méhészek becslései szerint kaptáranként a benne élő méhek átlagosan kétharmada tűnt el. Főként a napraforgóföldek mellett találnak elpusztult méheket, ezért az Országos Magyar Méhészeti Egyesület értesítette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih) a méhpusztulásról. Már megkezdődött a szaklaboratóriumokban a rovartetemek, a virágzó növények, a kukorica címerek és a napraforgó tányérok, illetve a begyűjtött talajminták elemzése. De mindeddig nem derült ki, mi okozza a rovarállomány csökkenését.

Itthon az ország 14 megyéjéből összesen 28 méhmérgezéses esetet jelentettek be a gazdálkodók, és sokan a méhészeti egyesületen keresztül jelezték a problémát. A gyanú az, hogy valamely vegyszer túlhasználata lehet a felelős, öt éve az Európai Unió három neonikotinoid (az imidakloprid, a klotianidin, és aa tiametoxám) részleges tilalmát vezette be, ez ellen négy tagállam, köztük Magyarország szavazott. Az új agrárminiszter, a hobbiméhész Nagy István ezen anyagok betiltását ígérte még a nyár elején.

Annyi kiderült, hogy a pusztulás ott volt nagyobb, ahol jól mézelt a napraforgó. Nemcsak itthon vannak bajok: Ukrajnában is sok mézgyűjtő állat pusztult el, a becslések alapján a kaptárak 70 százaléka károsodott.

Az ágazat termelési értéke évente eléri a 25 milliárd forintot. Az elhullás miatt legalább 3 milliárd forintos veszteséget kénytelen elkönyvelni eddig az ágazat, de ez összeg még emelkedhet. Egy termelő átlagosan 60 méhcsaláddal dolgozik, s tavasszal kaptár nélkül egy ilyen család értéke 35-40 ezer forint. Akácvirágzás után 20-25 ezer forint egy méhcsalád ára. A méhcsaládok országosan átlagosan évi 25 kiló mézet készítenek - írja a lap.

A termelőket nemcsak a 8 ezer tonnás belső fogyasztás árualapjának drámai csökkenése sújtja, de a 15-25 ezer tonnás export teljesítése is veszélybe kerülhet.

A fotó forrása: Pexels/Johann Piber.