Rossz hír érkezett a földekről

A tavaszi árpa, a zab, a magborsó és a cukorrépa vetése – a múlt héten összesített adatok szerint - gyakorlatilag befejeződött. A napraforgó vetése is a végéhez közeledik, 97 százalékos a készültsége. A kukoricát már 912 ezer hektáron elvetették, ez 92 százalékos készültséget jelent. Az őszi búzavetések fejlődése sok helyen lelassult, a gyengébb termőhelyi adottságú területeken gyakorlatilag megállt a növények fejlődése - tudtuk meg az agrártárcától.
Tóth László Levente, 2020. május 12. kedd, 14:34
Fotó: Napi.hu

Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint a szója vetése is felgyorsult, 71 százalékos a készültsége, de ezzel sok helyen nem is kell sietni, mivel az éjszakai lehűlések jelentősek. A napraforgó és a kukoricavetések az eső után sok helyen szépen kikeltek. Az elvetett napraforgótáblák a gyomirtása ugyanakkor nagy kihívást okoznak a növényvédősöknek, mivel az alapkezelések az esetek zömében láthatóan hatástalanok voltak.

Az őszi búzavetések fejlődése sok helyen lelassult, a gyengébb termőhelyi adottságú területeken gyakorlatilag megállt a növények fejlődése. A jobb tápanyag-és vízgazdálkodású talajokon még van esély az állományok megújulására, regenerációjára, de a terméskiesést már nem tudja megakadályozni az esetlegesen érkező csapadék. Több helyen a kalászosoknál a szármagasság kicsi, kevesebb szalma várható. A kalászok egy része üres, valószínűleg kevesebb termés várható. Az őszi káposztarepce virágzása lassan befejeződik, itt közepes termés várható.

Az aszály nem enyhül, a földeken továbbra is nagy szükség lenne esőre. A több mint egy hete érkezett csapadék mennyisége csak kis területen érte el a kívánatos szintet. Az őszi és tavaszi vetéseknél a lehullott 5-10 milliméter eső sok helyen csak a "tűzoltásra" volt elég. A legnagyobb probléma hazánk északi területein van. A csapadékhiány mellett a viharos szél tovább szárítja a földet, így a kelés vontatottabb, a fejlődés gyengébb a kívánatosnál - tették hozzá a minisztériumban.

HOZZÁSZÓLÁSOK