Nagy a baj a repceföldeken

Kedvezően hatott a napokban hullott csapadék a kukorica- és napraforgóvetésre, és némileg segíthet a közepes és hosszú fejlődési idejű búzák növekedésén. A kultúrák közül a legrosszabb állapotban a repce van, annál visszafordíthatatlan károk keletkeztek - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) osztályelnöke az MTI érdeklődésére.
Szepesi Anita, 2020. május 29. péntek, 16:39
Fotó: Pixabay

Petőházi Tamás elmondta, hogy országosan átlagban 50-80 milliméter csapadék hiányzik a talajból. Az elmúlt pár napban helyenként esett, de ezek intenzív esőzések voltak, a növényeknek viszont 15-25 milliméteres csendes, áztató eső lenne kedvező.

A kultúrák közül a legrosszabb állapotban a repce van, annál visszafordíthatatlan károk keletkeztek - tette hozzá.

Szél István, a NAK Csongrád megyei elnöke közölte, hogy az általa képviselt területen az elmúlt napokban nagyon eltérő mértékű csapadék hullott több lépcsőben. A kalászosokban jelentős változást nem eredményezett, az aszály miatt komoly terméskieséssel kell számolni ezekben a kultúrákban. A tavaszi vetésű növényeknél még lehet a tavalyihoz hasonló, kielégítő terméshozam, a közelmúltban lehullott csapadék még talán időben érkezett.

Varga Imre István, a NAK Fejér megyei elnöke szintén azt emelte ki, hogy az elmúlt napokban a megye területén szinte mindenhol mértek kisebb-nagyobb mennyiségű csapadékot, azonban továbbra is hiányzik a talaj felső rétegét feltöltő 30-40 milliméter egyszeri csapadék. Az őszi gabonák közül az árpa előrébb jár a fejlődésben, ezért az aszály kisebb mértékben érinti. A káposztarepce a tavaszi csapadékra nagyon érzékeny, itt jelentős kiesésre kell számítani.

Németh Gergely, a NAK Győr-Moson-Sopron megyei elnöke szerint a repcénél és a gabonáknál legalább 30-40 százalékos terméskiesés várható. Az aszály miatt akár egy-két héttel is előbb kezdődhet idén az aratás. A kukorica, napraforgó hiányosan kel, a hűvösebb idő miatt a fejlődésük elmarad a szokásostól, így ezeknél a növényeknél szintén nem várható jó termés.

A megyei elnökök közlése alapján a gombabetegségek a csapadék hatására nagyobb veszélyt jelenthetnek, mint korábban, ezért a körzetekben fokozott növényvédelmi intézkedések szükségesek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

znojmo, 2020.05.29 20:08

A repce soha nem volt egy biztos növény, csak minden 3.-k évben jütt be jó egyébként kevés nyereséget hoz általában, van amikor nagyon rosszat.
Öntözni nem éri meg, a többlet hozamot elviszi az öntözés költsége. Mivel senki sem vet belőle sokat nem meghatározó a gazdálkodásban. Mint előveteménynek van inkább nagyobb jelentősége. Tarlója könnyen előkészíthető a búza számára.
Ami a búzát illeti ne temessük, kevés az elágazás egy esős június szép szemeket eredményezhet, jó minőséget hozhat, az árak magasak lehetnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tlg01, 2020.05.29 17:28

nagy bajban van a paraszt - hogy nem haltak még éhen?

https://www.youtube.com/watch?v=EbsixpwzlY8
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Totya55, 2020.05.29 17:07

lovcsoljatok b*zd meg régóta ez lenne a dolgozot sok víz van a dunában a tiszában és a folyókban
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html