Ezért kapkodnák a magyar szóját

Nagy a kereslet a magyar génmódosítás-mentes (GMO-mentes) szójára a nyugat-európai piacon, egyes becslések szerint a jelenleg megtermelt mennyiségnél jóval többet, akár 500-700 ezer tonnát is el tudnának adni a hazai termelők külföldön - idézi a Magyar Idők cikkét az MTI.
Szepesi Anita, 2018. szeptember 24. hétfő, 07:44
Fotó: AFP

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke a lapnak elmondta: az idén 60 ezer hektárról takaríthatják be a fehérjenövényt a gazdálkodók. A termőterület 20-25 százalékán végeztek eddig az aratással, az átlagtermés hozzávetőlegesen eléri a 2,5 tonnát, ezek alapján 150-160 ezer tonnára tehető az idei teljes szójatermés. A termés több mint 90 százaléka exportra, jellemzően Németországba kerül.

Jelentős a kereslet a termény iránt annak ellenére, hogy a magyar szója beltartalmi értékei gyengébbek, mint az unión kívülről származó importnak. A hazai termés viszont garantáltan GMO-mentes, ami piaci előnyt jelent.

Két éve csökken a szója termőterülete, de jó lenne megállítani ezt a folyamatot. Ehhez azonban meg kell találni azokat a fajtákat, amelyek a legjobban alkalmazkodnak a hazai viszonyokhoz - mondta a szakember.

(Ezt olvasta már? Olyan drága lett a kenyér, hogy sokan lemondnak róla)

Fotó: Scott Olson/Getty Images/AFP.

HOZZÁSZÓLÁSOK