Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Minden második ember élményt akar adni ajándékként az idén karácsonyra, a legtöbben 3-4 embernek terveznek élményt ajándékozni, összesen 25 ezer forint körüli értékben - idézi a a Bónusz Brigád és a GKI Digital karácsonyi felmérését az MTI.

Szníház, utazás, étterem

A felmérés szerint a 18-24 évesek szeretnének leginkább "élményt adni" ajándékba, 80 százalékukra igaz ez. Bár a válaszadók túlnyomó többsége örül minden élményajándéknak, kevesen reménykednek abban, hogy meg is kapják azt.

Az elemzés alapján a legelterjedtebb színház- vagy egyéb kulturális eseményre szóló jeggyel meglepni másokat: a felmérésben résztvevők és élményt ajándékozni kívánó válaszadók 65 százaléka tesz így idén. A második legnépszerűbb élményajándék a belföldi wellnessutazás (46 százalék), ami a férfiak körében még ennél is magasabb arányban (59 százalék) kedvelt ajándéktípus. Népszerű ajándéknak számít még az étterembe szóló ajándékutalvány (35 százalék).

Mire vágynak?

A kutatásból kiderül az is, ki milyen élményajándéknak örülne a legjobban: ugyanolyan arányban voltak a válaszadók (88 százalék), akik a külföldi és/vagy belföldi utazásnak, városlátogatásnak, valamint belföldi wellnessajándéknak örülnének.

Ezzel együtt csak a válaszadók kis része reménykedik abban, hogy a vágya teljesül - 6 százalék a külföldi utazások, 7 százalék a városlátogatások, 9 százalék a belföldi wellness esetében az aránya azon válaszadóknak, aki vélhetően meg is kapja az áhított utazást.

Milyen fenyő legyen?

A kutatás az ünnepekkel kapcsolatos szokásokat is bemutatja. A válaszadók 41 százaléka műfenyőt díszit, míg 10 százalék még bizonytalan abban, milyen lesz a karácsonyfa. Az élő fát választók közül legtöbben a nordmann fenyő mellett teszik le a voksukat (27 százalék) - a többi fenyőtípust sokkal kevesebben választják, hagyományos lucfenyőt mindössze a válaszadók 9 százalék állít. A legtöbb válaszadó (28 százalék) a karácsony előtti héten szerzi be a fenyőfát - nagyon kevesen hagyják az utolsó napra, mindössze 2 százalék.

A válaszadók több mint fele kifejezetten várja az ünnepeket, 45 százalékuk számára semmiféle stresszt nem okoz ez az időszak. A legtöbben (61 százalék) szűk családjuk körében töltik a karácsonyt, mindössze 8 százalékuk utazik el az ünnepek alatt (7 százalék a családjával, 1 százalék a barátokkal), hogy otthonától távol töltse a karácsony napjait. A válaszadók 14 százaléka a családja helyett barátaival, munkatársaival, ismerőseivel tölti az ünnepeket, míg 6 százalék egyedül ünnepel. Sokan aggódnak a karácsony miatt: 34 százalék számára stresszt okoz az ajándékok beszerzése, 28 százalékuk pedig azért érzi stresszesnek magát, mert úgy gondolja, mindennek tökéletesnek kell lennie, ha vendégül látják a családot, illetve ugyanennyien gondolják azt, hogy kevés az idő az ünnepek előtti készülődésre.

Stressz, túlsúly, ajándékok

A válaszadók 16 százaléka aggódik a felszedett kilók, míg 11 százalékuk a családi konfliktusok, viták miatt. A válaszadók 35 százalékának kifejezetten feltöltődést, pihenést jelent a karácsonyi készülődés.

Arra a kérdésre, hogy beszerezték-e már az ajándékokat a megkérdezettek 41 százaléka azt mondta, már végzett ezzel, 31 százalékos volt azoknak aránya, akik már elkezdték ugyan  a vásárlást, de nem értek a végére. A válaszadók 17 százaléka december közepén még el sem kezdte a beszerzést, volt akinek még ötletei sem voltak arról, hogy mit vegyen. A válaszadók 11 százaléka idén nem tervezi, hogy ajándékot vásárol karácsonyra - a férfiak között ez az arány magasabb, 16 százalék.

Karányonyi feladatok: kinek, mi a dolga?

Karácsonykor az előkészületek napokig el eltarthatnak. A nők közel fele érzi úgy, hogy a bevásárlás kifejezetten csak az ő feladata. A férfiak 44 százaléka kifejezetten férfi feladatként tartja számon a bevásárlást, mindössze 12 százalékuk gondolja úgy, hogy a bevásárlás női feladat. Ami az ajándékok beszerzését illeti, ez úgy tűnik valóban a nőkre hárul a felmérés szerint. A válaszadó nők 68 százaléka érzi magáénak ezt a feladatot és ezzel a férfiak is egyetértenek: mindössze negyedük érzi ezt a férfi dolgának. Az ajándékok becsomagolása hasonló arányban a nők elfoglaltságai közé sorolódik.

A takarítás és a főzés is nagyobb arányban a nők feladata: a férfiak negyede, míg a nők több mint fele érzi magáénak ezeket a feladatokat is. Az egyetlen karácsony körüli teendő, amit a férfiak feladatának tartanak, a karácsonyfa körüli teendők: a beszerzés, szállítás, befaragás, és részben a díszítés is. A nők harmada még ezt is saját feladatának tartja, míg a férfiak 42 százaléka érzi kimondottan a saját dolgának a karácsonyfa intézését.