Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Posta mintegy 28 ezer szerződést kötött étel- és italautomata-üzemeltetőkkel - közölte a lap érdeklődésére a társaság kommunikációs osztálya. A Nemzetgazdasági Minisztérium napokban megjelent rendelete szerint az automatákat üzemeltető vállalkozások kötelesek a felügyeleti szolgáltatóval együttműködni a felügyeleti egységek folyamatos, arányos és ütemezett beszerelése érdekében.

Összhangban áll a szakma érdekeivel, hogy az automatáknak a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) való bekötésének határidejét fél évvel, július 1-jéig meghosszabbították Szöllősi Balázs, a Magyar Ital- és Áruautomata Szövetség elnöke szerint. (Nincs még minden rendben a rendszerrel.)

A korábban 30-35 milliárd forintos piac mára mintegy 25 milliárdosra zsugorodott, az ágazatban jelen lévő 700-800 szereplő 95 százaléka mikrovállalkozás. Két évvel ezelőtt, amikor regisztráltatni kellett az automatákat, számuk 35 ezerről 28 ezerre esett vissza - számol be az MTI.

A NAV-hoz bekötés 5000 forintos plusz áfás havi díját túl nagy tehernek tartja, hiszen a többszörös, bizonyos esetekben 80-100-szoros haszonnal dolgozó boltok is csak 1900 forintot fizetnek be - mondta.