Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A naptárhatással kiigazított adatok alapján a kivitel volumene 2,5, a behozatalé 3,8 százalékkal emelkedett az előző évihez képest. Így 2017 első négy hónapjában a külkereskedelmi mérleg többlete 3,4 milliárd euró volt - közölte a KSH.

A hónapban a kivitel értéke 7,8 milliárd euró (2421 milliárd forint), a behozatalé 6,9 milliárd euró (2152 milliárd forint) volt. Az egy évvel korábbihoz képest euróban kifejezve az export értéke 1,9, az importé 0,6 százalékkal csökkent.

A külkereskedelmi aktívum 111 millió euróval mérséklődött és 865 millió eurót tett ki. (Az egyenleg 13 millió euróval alacsonyabb az első becslésben közölt értéknél - írta a KSH.)

A külkereskedelmi forgalom forintban mért árszínvonala kivitelben 2,8, behozatalban 3,4 százalékkal nőtt, így a cserearány 0,6 százalékkal romlott. A forint árfolyama az euróhoz képest nem változott, a dollárhoz képest 5,7 százalékkal gyengült.

A gépek és szállítóeszközök előző év áprilisi áron számított kereskedelme a kivitelben 7,5, a behozatalban 2,5 százalékkal csökkent. A közúti járművek exportja tizedével, importja pedig több mint tizedével csökkent.

A feldolgozott termékek exportvolumene 3,7, az importé 4,5 százalékkal csökkent. A gyógyszerek, gyógyszerészeti termékek kereskedelme mindkét irányban kismértékben csökkent. A gumigyártmányok, azon belül főleg a gumiabroncsok exportja több mint tizedével esett vissza.

Az energiahordozók importvolumene 15 százalékkal csökkent. A kőolaj behozatala közel harmadával visszaesett, a gáz importja kismértékben emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. A villamos energia behozatala nem változott számottevően.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 9,1 százalékkal nőtt, az importé 7,2 százalékkal csökkent. A gabona és gabonakészítmények exportja több mint felével emelkedett, a búza Románia és Olaszország felé irányuló forgalmának növekedése miatt. A cukor és cukorkészítmények kivitele hatodával bővült. Importban a zöldségfélék és gyümölcsök forgalma kismértékben csökkent, míg az egyéb, táplálkozásra alkalmas termékek behozatala közel hatodával esett vissza, amiben az étrend-kiegészítők forgalomalakulása volt a legfontosabb tényező.