Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ipari termelés volumene 6,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához mérten. (Az első becslésben közölt januári adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.)

Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 0,1 százalékkal csökkent.

Az ipari export volumene 8,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A feldolgozóipari exportértékesítés több mint felét kitevő két alág közül a 35 százalékkalot képviselő járműgyártás kivitele 8,5 százalékkal emelkedett. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export 15 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai 4,4 százalékkal növekedtek.

Az ipar belföldi értékesítése 7,6 százalékkal, ezen belül a feldolgozóiparé 2,2 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos hónapjához képest.

A feldolgozóipar termelése 6, míg a csekély súlyú bányászaté 6,6 százalékkal nőtt. Az energiaipar kibocsátása 11 százalékkal emelkedett, főként az előző évinél sokkal hidegebb időjárás hatására (az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint 2017. januárban a 2016. januári átlagos középhőmérsékletnél 4,7 Celsius-fokkal kevesebbet mértek) - írta a KSH.

A feldolgozóipar tizenhárom alága közül csupán kettőben csökkent a termelés, a többiben 0,9-28 százalék közötti mértékben növekedett a volumen az előző évihez képest.

A járműgyártás kibocsátása 8,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A két meghatározó - az alág kibocsátásának együttesen 96 százalékát adó - alágazat közül a közúti gépjármű gyártása 3,9, míg a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 11,6 százalékkal nőtt.

A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 4,9 százalékkal emelkedett. Az iparág két legnagyobb alágazata közül a jelentősebb, az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 19,8 százalékkal nőtt, míg a kisebbik, a híradás-technikai berendezés gyártása 0,7 százalékkal csökkent.

Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 1,1 százalékkal növekedett. Az alág tíz alágazatából hétben 3,0 és 15,7 százalék közötti volumenbővülés, a többi háromban pedig 5,2 és 13,4 százalék közötti visszaesés volt. A legjelentősebb alágazat, a húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 6,6 százalékkal csökkent, a legnagyobb mértékben (15,7 százalék) a növényi, állati olaj gyártása haladta meg az egy évvel korábbit.

Az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 2,4 százalékos bővülése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében 3,8 százalékos létszámnövekedés mellett következett be.

A KSH által megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 3,6 százalékkal emelkedett 2016 azonos hónapjához képest. Az új belföldi rendelések 6,7 százalékkal csökkentek, míg az új exportrendelések 5,1 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány 2,1 százalékkal meghaladta a 2016. januárit.

Tavaly januárhoz képest az ipari termelés Magyarország minden régiójában nőtt. A legnagyobb mértékű volumenbővülést Észak-Magyarországon (10,3 százalék), a legkisebbet Közép-Magyarországon és Észak-Alföldön (4,3 százalék) regisztrálták.