Még a mostani rezsimet jócskán megelőzve, Antall József egykori miniszterelnök hangsúlyozta: szükség lenne egy felső középosztályra, nemzeti burzsoáziára, amely azután képes lenne vezetni a gazdaságot, a társadalmat. Ő is számolt a korrupciós kockázatokkal, de elfogadható áldozatnak tartotta.

Neki is mondtam - és ezt a véleményemet fenntartom - hogy ez rendben is lenne, ha a kiemelt nemzeti burzsoázia tagjai tehetségesek lennének. Ám ha nem piaci, versenyképességi szempontok alapján emelkednek ki, hanem a válogatást a politika végzi, akkor biztos, hogy nem a tehetséges vállalkozók lesznek ennek a rétegnek a tagjai - fogalmazott Róna Péter a napilapnak. Véleménye szerint kevés kivételtől - mint Csányi Sándor, Demján Sándor - eltekintve a politikai hűség lett a kiválasztás elsődleges szempontja és nem a tehetség. Ráadásul a korábbi kormányok sem jeleskedtek a piaci versenyben kialakuló nemzeti burzsoázia megteremtésében. Nem csoda, hogy évről évre folyamatosan egyre hátrább csúszik Magyarország a nemzetközi versenyképességi rangsorban.

Eközben pedig a kis- és közepes vállalkozásokat sem sikerült kijuttatnia nemzetközi piacra, vagy legalább a nemzetközi cégek beszállítóivá fejleszteni. Róna szerint a gond itt is a kiválasztással és az ellenőrzéssel volt és maradt. Ez pedig politikai alapon történt, történik. Az érintett kkv-knak jó kapcsolatot kell ápolniuk a helyi hatalmasságokkal. A helyi bankfiók vezetőjén sok múlik, de tudják, hogy nem ajánlatos a kormánypárti erőkkel ujjat húzni. Akinek megfelelő a politikai hátszele, az bizton számíthat a kedvező kamatozású hitelre. Aki nem fekszik jól, az vagy kap, vagy nem - tette hozzá a volt bankár.

Egyre világosabban körvonalazódik, hogy akár harmadával is csökkenhet a Magyarországnak nyújtott uniós támogatások összege a következő uniós pénzügyi ciklusban. A multinacionális nagyvállalatok egyelőre továbbra is befektetnek Magyarországon, hiszen gyakorlatilag ők diktálják a Munka törvénykönyvén keresztül a hazai szabályokat. Hogy ez meddig marad így, ma még nem tudni - hangzik a konklúzió.