Lázár János a területi közigazgatás átalakításának fontos állomásaként megnyíló kormányablakokkal kapcsolatban célként jelölte meg, hogy az év végéig az összes magyar járásban 280 kormányablak segítségével megfelelő minőségűvé, ügyfélbaráttá tegyék a szolgáltatást.

Az államreform lényege, hogy az állami szolgáltatásokat áttekintve megpróbáljuk azokat úgy racionalizálni, hogy az állampolgár azt érezze, neki elég egyszer bemenni egy hivatalba, és ott minden szolgáltatást megkap - mondta a miniszter. Szeretnének több mint ezer ügyet "behozni" a kormányablakba, és azt elérni, hogy a 197 járásban az ügysegédek közreműködésével, akár személyesen, akár az elektronikus ügyintézést igénybe véve kapják meg az állami szolgáltatásokat az állampolgárok.

Az Államreform Bizottság és a kormány közös döntése, valamint a parlament várható döntése - ami néhány héten belül megszületik -, azt eredményezi, hogy az ágazati minisztériumok egy kormányhivatalon keresztül fogják a szakmai politikájukat érvényesíteni a megyében, ami lassan egy százéves irányítási kultúrának a megváltozása" - mondta Lázár. A területi közigazgatási szerveket integrálják a kormányhivatalokba, és a kormányhivatal vezetője, a járáshivatal vezetője lesz az állami feladatok, hatáskörök címzettje és illetékese.

Lázár a területi közigazgatás átszervezésének szükségességét egyrészt azzal indokolta, hogy "a magyar adófizetők többet várnak a befizetett adóért cserébe", másrészt azzal, hogy egy olyan versenyképes, szolgáltató típusú közigazgatás jöjjön létre, amelynek "alapvető célja az, hogy a választópolgárokon túl a helyi gazdasági szereplőket megpróbálja kiszolgálni".

A kormány azt várja a kormánytisztviselőktől, hogy az ügyfelek számára tegyék lehetővé a magasabb színvonalú ügyintézést, a munkaadók számára pedig könnyítsék meg a vállalkozások működését, és a munkahelyek teremtését.

Január végéig a kaposvárival együtt 26 új kormányablak nyílik meg, így az országban összesen száz kormányablakban intézhetik ügyeiket az állampolgárok. A pénteken átadott új, 13 munkaállomásos kormányablakot a Somogy Megyei Kormányhivatal uniós pályázati forrásból, 115 millió forintból alakította ki több mint 300 négyzetméteren.