Mi érdemel a hálapénzt elfogadó orvos?

Elfogadhatatlan, hogy azt a jogerősen elítélt veszprémi nőgyógyászt, aki életmentő műtétekért és vizsgálatokért bizonyítottan pénzt kért a betegeitől az államilag finanszírozott kórházi rendelésén, haszonszerzés céljából betegeit tudatosan félretájékoztatta, félrediagnosztizálta; másodfokon is csak mindösszesen 6 hónapra tiltotta el foglalkozásától a Magyar Orvosi Kamara (MOK) - közölte lapunkkal a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz).
Szepesi Anita, 2017. július 25. kedd, 12:07
Fotó: Napi.hu

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) etikai bizottsága fél évre eltiltotta a foglalkozása gyakorlásától azt a jogerősen elítélt veszprémi nőgyógyászt, aki gyógyíthatatlan rákos betegektől százezreket - az operációkért 150 ezer, a vizsgálatokért pedig 15 ezer forintot - kért az életmentő műtétért az államilag finanszírozott kórházi rendelésén. Ráadásul be is csapta a betegeket, tudatosan félretájékoztatta, félrediagnosztizálta őket a hálapénz megszerzése érdekében.

A MOK féléves eltiltását a ReSzaSz elfogadhatatlannak tartja, a szervezet álláspontja szerint az ilyen minősített esetekben az európai jogrend, más országok példái és saját normáink alapján kizárólag a végleges eltiltás lehet erkölcsileg megalapozott döntés.

Közleményükben emlékeztetnek rá, hogy a MOK országos vezetése nemrég kiadott deklarációjában arra hívta fel a politikai döntéshozók figyelmét, hogy a politikusok erkölcsi szerepe nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az egészségügyben tényleges változások induljanak, a politikai közgondolkodás gyökeresen megváltozzon az egészségügyről.

Ezt a ReSzaSz tagjai is örömmel olvasták, mivel az egészségügy reformjában kiemelten fontos lépésnek tartják az erkölcsi normák rendezését. Az orvostársadalom és az Etikai Kódex erkölcsi megújulására tett konstruktív javaslataikat az 1001 orvos hálapénz nélkül mozgalommal közös levélben juttatták el a MOK Etikai Kollégiumának - írják a közleményben.

Mindezekkel együtt szorgalmazzák a Magyar Orvosi Kamara erkölcsi megújulását is, hiszen a veszprémi nőgyógyász ügyének elhúzódó, nehézkes etikai vizsgálata, enyhe első- és másodfokú ítéletei az egész társadalom igazságérzetét sértik. Egyben jól mutatják, milyen morális megújulás vár még a MOK-ra, ha ténylegesen élére kíván állni az egészségügy valós reformjának - fogalmaz a ReSzaSz, megjegyezve, hogy az egészségügyben dolgozóknak is önvizsgálatot  kell tartani és mindig etikus magatartást tanúsítani.

Kártékony, de mégsem működik nélküle az egészségügyi - állította korábban a hálapénzről Velkey György, a Bethesda kórház főigazgatója, a Kórházszövetség korábbi elnöke, aki, többekkel együtt úgy véli, a hálapénz olyan mélyen beivódott a rendszerbe, hogy pusztán béremeléssel nem lehet kiirtani.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2017.07.25 13:19

@lzperx:
Azért valahogy furcsa, hogy a kapitalizmus "fellegvárában" (USA), ahol az árak "esnek", sokan nem mernek betegek lenni, mert egyszerűen megfizethetetlen, és a biztosítási díjak is az egekben vannak.

A hálapénz egyszerűen egy társadalmi szokás kérdése. Ha ki akarjuk írtani, akkor a társadalom érintett rétegeinek kell felvilágosítást tartani. AKiket ismerek hogy fizettek hálapénzt, semmivel nem kaptak jobb ellátást mint azok akik nem. Én soha életemben nem fizettem senkinek, és nem éreztem magam hátrányban egyszer sem emiatt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

room_101, 2017.07.25 12:37

@lzperx:
Erre szavaztak a népek a "szociális" népszavazáson. Ezt akarták, akkor miért csodálkoznak?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lzperx, 2017.07.25 12:32

A hálapénz rendszere nagyon hasonlít a szocialista hiánygazdaságra. Amiből nincs elég vagy jó minőségű, annak az ára megy fel. Szerintem azért nőtt ekkorára a hálapénz rendszere, mert az állam az egészségügyet nem finanszírozza eléggé, azaz nincs elég orvos,nővér, eszköz és a működést sem fedezi és a beteg valamilyen módon hozzá akar férni az ellátásokhoz. A kapitalizmus lényege egy versengő többletgazdaság, ahol az árak mindig esnek is. Az egészségügy az igényekhez való fejlesztése kiirtaná a hálapénzt, mert azért senki sem fizetne plusszban, ha egyébként is hozzáfér az ellátáshoz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html