Mi hiányzik a Balatonról?

A leginkább hiányolt szolgáltatások között említhetőek az északi parton a szabadstrandok, a tó körül az ingyenes és kulturált illemhelyek, a bankautomaták – derül ki a Magyar Turizmus (MT) Zrt. friss kutatásából.
MTI, 2013. február 13. szerda, 19:32
Fotó: Napi.hu

A tavaly nyáron, főszezonban, 1300 belföldi, 1300 külföldi turista, valamint 30 szakember megkérdezésével végzett kutatások legfontosabb eredményeit szakmai és sajtótájékoztató keretében ismertették turisztikai szakemberek, önkormányzati vezetők, valamint a média képviselői számára.

A Balaton kiemelt szerepet játszik a magyar turizmusban: a KSH előzetes adatai szerint 2012-ben a kereskedelmi szálláshelyeken regisztrált belföldi vendégéjszakák 26,2 százalékát, a külföldi vendégéjszakák 15,3 százalékát regisztrálták a "magyar tenger" partján. Szintén az előzetes adatok szerint tavaly 2,7 millió belföldi és 1,7 millió külföldi vendégéjszakát töltöttek az üdülőrégió kereskedelmi szálláshelyein. A belföldi vendégéjszakák száma 1,3 százalékkal, a külföldieké 4,5 százalékkal nőtt az előző évi adatokhoz képest. A régió abban is élen jár, hogy a belföldi vendégéjszakák részesedése a külföldiekéhez képest 61 százalékos, ami az országos átlagnál jobban megközelíti az ideális arányokat.

Az üdülőrégió fontosságára tekintettel a MT mint a Balatoni Regionális Marketingigazgatóságot is működtető nemzeti turisztikai marketingszervezet, a Balatoni Regionális TDM Szövetséggel együttműködve végezte a széles körű, reprezentatív kutatást. A jövő Balaton-stratégiájának kialakításához fontos információkkal szolgáló kutatások egyebek közt megállapították, hogy a Balaton belföldi és külföldi vendégköre is változik, bővül, jelentős hányaduk visszatérő turistának számít. A nyaralások során az üdülőrégióról alkotott kép a válaszadók több mint egyharmadánál pozitívan változott, többségük pedig azt kapta, amit várt. A balatoni utazással a megkérdezettek több mint 90 százaléka elégedett volt. A régión belül különbségek mutatkoznak mind az elvárások, mind a nyújtott teljesítmény tekintetében. A leginkább hiányolt szolgáltatások között említhetőek az északi parton a szabadstrandok, a tó körül az ingyenes és kulturált illemhelyek, a bankautomaták.

A megkérdezett szakértők szerint az üdülőrégió megítélése belföldön jó, a külföldiek körében ugyanakkor csökkent a népszerűsége az elmúlt években. Ennek okát egyebek mellett abban látják, hogy a fejlesztések nem tartottak lépést az igények növekedésével, a déli szomszédos országok (tengerpartjai) iránti kereslet megélénkült, és nem elég intenzív a Balatont külföldön népszerűsítő marketingtevékenység.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

oldwiseman, 2013.02.13 21:14

@labandy: Na, megint egy tipikus Magyarosch komment; "mit erőlködünk mi, úgyis szaros looserek vagyunk és egyéb közhelyek..." Tényleg sikeres volt az elmúlt 2 évtized bal-lib retorikája, itt szinte mindenki kisebbségi és egyéb komplexusokkal szenved, tele van fóbiákkal. Egyet jó lesz már végre-valahára tudomásul venni, mégpedig hogy addig ne várjon itt senki jobblétet, ameddig túl nem sikerül lépni ezen a valóban sikeresen beleplántált komplexusokon! A Balatonnak pedig semmi más nem kell, mint az azt valóban ízig-vérig szerető, a tóért valóban tenni akaró SZAKEMBEREKRE, nem pedig hasonló felfogású megkeseredett szerencselovagokra, akik a "mit hogyan nem tudunk megcsinálni" szellemében ténykednek, gondolkodnak!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2013.02.13 21:11

Sok minden hiányzik,főleg a strandok unalmasak...,minden strandon kellene a gyerekeknek homokos part ,több játék ,a csúzdák mindenütt 1000 évesek ,röplabdapályák .....stbstb..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

labandy, 2013.02.13 20:22

Ez a tó akkor hasított amikor itt taliztak a tokosok meg nyugat németek..kár erőlködni egyesülés óta folyamatosan pusztul a le a tó.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html