Mi kell az adósságcél eléréséhez?

Annak, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium prognózisának megfelelően 2013 végére 79 százalék alá mérséklődjön az államadósság GDP-hez viszonyított aránya, három feltétele van: a forint ne legyen gyengébb a múlt év végi árfolyamnál, legalább egyszázalékos reálnövekedés legyen, és maradjon meg a szigorú költségvetési politika - mondta Borbély László András, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgató-helyettese a Magyar Hírlapnak.
MTI-Eco, 2013. június 1. szombat, 09:54

Ha az év elején megugrik az államadósság, az adósságkezelési szempontból pozitív eredmény, hiszen azt jelenti, hogy kedvező volt a piac, így több értékpapírt lehetett értékesíteni - mondta az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgató-helyettese a Magyar Hírlapnak. Borbély László András a lap szombati számában közölt interjúban kifejtette: a többlet mindig tartalékot képez a későbbi időszak esetleges rosszabb piaci körülményeinek zökkenőmentes áthidalására.

Mint elmondta, 2013 első negyedévében 972 milliárd forinttal nőtt a központi költségvetés adóssága. Ezen belül a forintadósság 399 milliárd forinttal, a devizaadósság pedig 245 milliárd forinttal lett több. Az adósság további növekedését a forint gyengülése okozta, aminek következtében 328 milliárd forint nem realizált árfolyamveszteség keletkezett a teljes adósság mintegy negyven százalékát kitevő devizaadósság-elemben.

Annak, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium prognózisának megfelelően 2013 végére 79 százalék alá mérséklődjön az államadósság GDP-hez viszonyított aránya, a szakember szerint három feltétele van: a forint ne legyen gyengébb a múlt év végi árfolyamnál, legalább egyszázalékos reálnövekedés legyen, és maradjon meg a szigorú költségvetési politika. Mindezeken felül csökkenést eredményezhet a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapban még meglévő eszközök egy részének értékesítéséből származó bevétel, amelyet a jogszabályok szerint adósságmérséklésre kell fordítani.

A Nemzetközi Valutaalaptól 2008 novemberében felvett hitelből még mintegy 2,4 milliárd eurót kell visszafizetnie az országnak. Az utolsó részlet jövő év tavaszán jár le. Az adósságkezelő már most is rendelkezik a szükséges fedezettel - jelentette ki Borbély László András.

Az ÁKK vezérigazgató-helyettese kitért arra is, hogy a belföldi befektetők szerepe az államadósság finanszírozásában legalább két szempontból kiemelten fontos. Ha a belföldi befektetők finanszíroznak, akkor kisebb a megújítási és a kamatkockázat, ugyanis őket sokkal szorosabb érzelmi motivációk kötik a magyar állampapírokhoz, mint a külföldi befektetőket, így a nemzetközi befektetői hangulat is kevéssé hat rájuk. A másik fontos szempont, hogy a belföldi befektetőknek kifizetett kamat nagy valószínűséggel bent marad az országban, vagyis Magyarországot gyarapítja, akár megtakarítás, akár beruházás vagy fogyasztás lesz belőle.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2013.06.02 13:21

@szkitaati: szittyácska!

A betárazással annyi a gond, hogy a héten már volt, amikor a tervezett alatt adtunk el államkötvényeket! Amit meg eladtunk, ott szépen növekedtek a hozamok!

Ergo: NEM ÁLLT LE A KIBOCSÁTÁS!!! AKKOR MIT IS TÁRAZTUNK BE?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkitaati, 2013.06.02 12:43

@rigolya: Igaz ,mert az év elején betáraztunk olcsó kölcsönből ,és majd később törlesztünk ...,ez csak taktikai adósságnövekedés ,gondolkozz!!!

..a másik ok a magasabb Ft árfolyam az első negyedévben ...,ennyi ,nyugi...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.06.01 11:48

"2013 első negyedévében 972 milliárd"
Az ÁKK embere mondja... Ez kivetítve 4.000 mrd/év.

"a forintadósság 399 milliárd forinttal, a devizaadósság pedig 245 milliárd forinttal lett több."
Az ÁKK embere mondja... Ez is kivetítve még mindig 2.500 mrd/év.

szaszácska, bhole-ika! Ilyenkor hol vagytok?!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkitaati, 2013.06.01 10:03

..."79 százalék alá mérséklődjön az államadósság GDP-hez viszonyított aránya, három feltétele van: a forint ne legyen gyengébb a múlt év végi árfolyamnál, legalább egyszázalékos reálnövekedés legyen, és maradjon meg a szigorú költségvetési politika ...".....érthető ,nem?...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html