A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlege szerint "nagyon magas a küszöb" az MNB kamatcsökkentési ciklusának újrakezdése előtt, elsősorban azért, mert a monetáris tanács tart attól, hogy a Federal Reserve várható kamatemelésének közeledtével rosszabbra fordul a külső befektetői hangulat, miközben az európai jegybank (ECB) még mindig messze jár a mennyiségi enyhítés elkezdésétől.

Az MNB növekedési hitelprogramja önmagában gyakorlatilag monetáris ösztönzésnek felel meg. Akkor válna reálissá bármilyen ezen túlmenő monetáris enyhítés, ha a magyar jegybank arra a következtetésre jutna, hogy az euróövezet újabb recesszió előtt áll, vagy ha nagy lenne annak a kockázata, hogy a magyarországi infláció hosszú távon is jóval az MNB 3 százalékos célszintje alatti szinteken reked - vélekedtek keddi elemzésükben a Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői.

Az alacsony olajárak valószínűleg arra késztetik az MNB-t, hogy újból lefelé módosítsa inflációs előrejelzéseit, de a monetáris tanács ebben a helyzetben is a semleges alapállás fenntartását részesíti előnyben, elkerülendő a külső sebezhetőség növekedését. Az elemzők számításai szerint ha a nyersolaj hordónkénti világpiaci ára 85 dollár környékén stabilizálódik, akkor a jövő évi átlagos magyarországi infláció csak 1,3-1,5 százalék lenne a ház jelenlegi alapeseti előrejelzésében szereplő 2 százalék helyett.

Az olajárak esése miatt más nagy londoni házak is igen alacsony magyarországi inflációt várnak jövőre, sőt egyes citybeli vélemények szerint időleges defláció sem kizárt. A JP Morgan nyersanyagpiaci stratégái drasztikusan, 30 dollárral 85 dollárra csökkentették a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta jövő évi hordónkénti átlagárára szóló prognózisukat. Ennek alapján mindössze 1,5 százalékos átlagos inflációt várnak Magyarországon 2015 egészére, ez 1 százalékponttal alacsonyabb az MNB legutóbbi előrejelzésénél.

A Capital Economics közgazdászainak számításai szerint - minden egyéb tényezőt egyenlő súllyal figyelembe véve - az alacsony olajárak Magyarországon és Lengyelországban 1 százalék körüli, Bulgáriában 1 százaléknál nagyobb éves összevetésű fogyasztói árcsökkenést okozhatnak rövid távon.

Az euróövezettel ellentétben azonban az elhúzódó, károkat okozó defláció veszélye ennek ellenére is meglehetősen alacsony a közép-európai térségben. Az elhúzódó deflációs időszakok előzményei közé tartozik általában az inflációs várakozások összeomlása és a bérek egyidejű csökkenése, ami önerősítő folyamatként nyomja egyre lejjebb a fogyasztói árakat, ezek a kondíciók azonban jórészt nincsenek meg az európai felzárkózó gazdaságokban - állapították meg a Capital Economics londoni elemzői.