Mi látszik a magyar gazdaságtörténeti sikerből? - Megjött a válasz

A magyar gazdaság eddigi teljesítményét ugyan pozitívan értékeli a Nemzetközi Valutaalap, de a legfrissebb országértékelésükből kiderül, hogy még mindig sérülékenynek tartják a magyar gazdaságot, a megoldások között pedig egyebek mellett a gazdaságban az állami szerepvállalás csökkentését és a magánszféra által vezérelt gazdasági növekedést szorgalmazná.
Szabó Zsuzsanna, 2016. április 29. péntek, 15:13
Fotó: Reuters

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) delegációja április 22-én fejezte be a magyar gazdaság szokásos éves felülvizsgálatát - derült ki a nemzetközi szervezet közleményéből. Ebben a közelmúlt történéseit összegezve megállapították, hogy eddig minden szép és jó, a magyar gazdaság erőteljesen növekedett az elmúlt években, amelyet támogató gazdaságpolitika segített egy kis kedvező külső környezettel és az uniós források nagyarányú lehívásával megspékelve. Az erős belső keresletnek köszönhetően 2015-ben 2,9 százalékos volt a gazdasági növekedés. Az IMF továbbá megállapítja, hogy jelentősen csökkent a munkanélküliség, nőtt a foglalkoztatottság - igaz az elemzés készítői hozzáteszik: a magánszférában bekövetkezett növekedés mellett a közmunkaprogram is bővült -, az inflációs nyomás alacsony, a várakozások pedig horgonyzottnak tűnnek.

A magánszektor hitelezése tovább zsugorodott, a nemteljesítő hitelek (NPL) aránya a csökkenés ellenére még mindig magas, a bankok profitabilitása javul. A rossz hitelek kezelésére már történtek lépések - nyugtázza meg a dokumentum.

Foltok a szép bizonyítványon

Szintén pozitívumként jelenik meg az értékelésben, hogy az ország sérülékenysége csökkent, viszont az erre irányuló intézkedések az elmúlt időszakban a kockázatokat az állami szektorra és a jegybankra helyezte át. Emellett magas maradt az adósságszint, így az ország finanszírozási szükséglete is jelentős, ráadásul továbbra is magas a külföldi finanszírozási szükséglet, a jelentős negatív nemzetközi befektetési pozíció pedig továbbra is kockázatot jelent.

Tavaly a költségvetési hiány a vártnál kedvezőbben alakult, az államadósság a GDP 75,3 százalékára csökkent a 2014-es 76,2 százalékról. Az IMF várakozásai szerint a költségvetési deficit a 2 százalékos GDP-arányos cél alatt marad - beleértve egy a GDP 1 százalékának megfelelő strukturális fiskális lazítást -, az államadósság pedig a GDP 74,25 százalékára mérséklődhet idén.

Az IMF továbbá megjegyzi, hogy mindezekkel párhuzamosan az állam gazdaságban betöltött szerepe egyre nő főleg a banki és energiaszektorbeli részesedésvásárlások révén.

Hogyan tovább?

Az IMF úgy látja, hogy ebben az évben a magyar gazdaság 2,3 százalékra fog lassulni a tavalyi 2,9 százalékról, a lakossági fogyasztás továbbra is erős marad - köszönhetően a magasabb elkölthető jövedelemnek és a foglalkoztatás javulásának -, míg a javuló cserearányoknak köszönhetően a folyó fizetési mérleg többlete tovább duzzadhat. Az infláció továbbra is alacsony marad az alacsony importárak és a még mindig negatív - de már záródó - kibocsátási rés következtében.

Közép távon a magyar gazdaság mérsékeltebb teljesítményt fog nyújtani, főleg a kedvezőtlen üzleti környezet miatt, ami továbbra is visszafogja a magánberuházásokat, beleértve a külföldieket is, illetve a munkaerőpiac gyengélkedése miatt, ami a még mindig alacsony munkaerő-piaci részvételre - főleg a nők és az alacsony képzettségűek körében - vezethető vissza.

Örülnek, de...

Az IMF igazgatósága örül a kedvező gazdasági teljesítménynek, de megjegyzi, hogy a még mindig magas adósságszint és a nagy finanszírozási szükséglet miatt a gazdasági ki van téve a sokkoknak, közép távon pedig a növekedési kilátások visszafogottnak tűnnek. Az IMF kiemeli a sérülékenységet csökkentő és a magánszektor által vezetett gazdasági növekedést elősegítő intézkedések szükségességét.

Az IMF emellett üdvözli a kormány elkötelezettségét a fiskális fegyelem és a növekedésbarát fiskális konszolidáció, valamint a pénzügyi kockázatok csökkentése és az adósság csökkenő pályára állítása melletti elkötelezettséget, ugyanakkor megjegyzi, hogy javítani kell az állami költések összetételén és azok hatékonyságán, szélesíteni kell az adóbázist és racionalizálni az adórendszert. Ezek a reformok segítenének a szektoriális adók további csökkentésében és a nagyobb infrastrukturális költésekben - véli a Valutaalap.

Az IMF a monetáris politikát megfelelően alkalmazkodónak látja, egyet értenek a monetáris lazítás szükségességével abban az esetben, ha az inflációra és növekedésre vonatkozó lefelé mutató kockázatok bekövetkeznek, kivéve ha a külső finanszírozási kondíciók váratlanul rosszabbodnának. Az IMF továbbá hangsúlyozza, hogy a pénzügyi stabilitás támogatása érdekében megfelelő szintű devizatartalék tartása szükséges.

A Valutaalap vezetősége örül a pénzügyi közvetítő rendszer javítására tett erőfeszítéseknek, de szerintük a bankok mérlegének megtisztításának együtt kellene járnia a hitelhez jutás akadályainak lebontásával. Továbbá arra ösztönzi a magyar kormányt a Valutaalap vezetősége, hogy tartsa magát ahhoz az ígéretéhez, hogy csökkenti az állami szerepvállalást a bankszektorban.

A hitelezés ösztönzését célzó újabb intézkedéseknek figyelembe kell venniük a kockázatokat és időkorlátosnak kell lenniük - teszik hozzá. Az IMF üdvözli az eszközkezelő felállítását, de hangsúlyozza annak szükségességét, hogy az eszközök átvételének önkéntesen és piaci áron kell történnie. Továbbá az eszközkezelő irányításának erősítését és működésének teljes átláthatóságát szintén kiemelten fontosnak tartja a szervezet.

Kockázatok a kormány közép távú tervei körül
A magyar kormány közép távú fiskális terveit az IMF több ponton kockázatosnak tartja, és véleménye szerint ezzel a tervvel az adósságszint is magas szinten marad. Az elemzésből kiderül, hogy a kormány a hiányt 2019-re a GDP 1,5 százalékára csökkentené, amelyet a szociális juttatások reformáján történő megtakarításokkal, az egészségügyi és oktatási kiadások kontroll alatt tartásával és a diszkrecionális költések befagyasztásával érne el. A bankadó további csökkentésének és a közigazgatási reform szándékán kívül a fiskális reformok konkrétumait még ki kell dolgozni - állapítja meg az IMF. A lakástámogatási rendszer szintén bizonytalanságokat rejt, a költségvetésre pedig jelentős kockázatot jelent. Az egészségügyi és az oktatási kiadásokat már évek óta alultervezik - mutat rá az IMF. Az állam ambiciózus beruházásait és eszközvásárlási terveit összhangba kell hozni az egyre nagyobb további adócsökkentési nyomással - figyelmeztet az IMF. Mindezekkel együtt az elemzés készítői úgy látják, a strukturális hiány 2 százalék körül fog lebegni közép távon, a GDP-arányos államadósság viszont épphogy 70 százalék alá fog menni, és még ez is jelentős kockázatoknak van kitéve, főleg az alacsony gazdasági növekedés, a magasabb kamatok és a növekvő függő kötelezettségek miatt.

Az elemzés az üzleti környezet javításának és a potenciális növekedés emelésének fontosságát is hangsúlyozza, továbbá szorgalmazza a szabályozási terhek csökkentését, a jogalkotás kiszámíthatóságát és a gazdaságban az állami szerepvállalás csökkentését.

Emellett javítani kellene a munkaerő-képzettségen, ösztönözni kellene az innovációt és a vállalkozási hajlandóságot, javítani kellene az uniós források felhasználásának hatékonyságán a versenyképesség javítása érdekében. A versenyképességgel kapcsolatban az elemzés rámutat, hogy míg az ármutatók nem jeleznek versenyképességi problémákat, addig az ország exportpiaci részesedése stagnált a versenytársakhoz képest, az alacsony külföldi működőtőke (FDI) pedig a jövőbeli exportteljesítményt húzza vissza. Ráadásul Magyarország a globális versenyképességi rangsorokban is visszacsúszott, főleg az üzleti és jogszabályi környezet értékelése miatt. A munkaerőpiacon a részvételi arány növelése és a képzettségi megfelelőség terén további reformokat lát szükségesnek a Valutaalap.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megfigyelt, 2016.04.29 22:30

@SzaszaG: Bizony így volt ,mert a pénzszóró Medgyessy 50 %-os bért emelt az előző kormány által nyomorszínre süllyesztett 860 000 fő körüli állami alkalmazottnak KÜLFÖLDI HITEL terhére. Felelőtlenűl magasan állapította meg a nyugdíjakat és a barmok arra fizették a 13-ik havi nyugdíjat,amit BAJNAI azonnal megszüntetett. A 2008-as váltság idején a forint védelmében az IMF -től kértek készenléti hitelt 4 % körűli kamatozással igaz a lenem hívott hitelre fizetni kellett 0,25 % kamatot és így töltötték fel a 2002-es 10,700 milliárdos EURÓ deviza tartalékot 33,820 milliárdra ami komoly nyereséget hozott az MNB-nek és abból szórja Matolcsi jelenleg a pénzt. A forintot sikerült megvédeni a 2010-es kormányváltáskor a EURÓ árfolyama 263,69 ft az USD 197,14 ft míga CHF184,59 ft. BAROMFIÚ nézz utána most mennyi.???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2016.04.29 22:21

@SzaszaG:


akkor épp nem sztb..szta, hanem amit szétb..szott, próbálta helyrehozni...pont konszolidáció volt, amikor bizony sérülékeny egy ország

de nem értem...ezt most miért?
ma már egy egész országot fel lehet építeni 6 év alatt
na ez az, amit viszont nem látok..
reformok, strukturális átalakítások elfeledve (a bősz államosítás nem az)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2016.04.29 22:18

@Borisz1106:

Az IMF szerint a magas adóterhek meg a nagyon kiszámíthatatlan gazdaságpolitika miatt nagyon alacsony a beruházás és azok a programok, amelyekkel a kormány visszaterelné az embereket a munkaerőpiacra, nem túl hatékonyak."

Az IMF egyebek mellett arra figyelmezteti Magyarországot, hogy a rezsicsökkentés és a közmunkaprogram nem oldja meg a gazdasági problémákat.

Magyarország a kedvezőtlen nemzetközi pénzpiaci folyamatok ellenére megőrizte pénzügyi stabilitását, de kockázatokat jelent a magas külső és állami eladósodottság és a várhatóan lassú növekedés "

szóval nem jöttek be?
ezekből melyik nem igaz?

vag száguldunk, mint aszélvész
a közmunka (ami mellesleg csillagászati összegeket visz el)elfedi a valóságos problémákat a munkaerőpiacon
a nagy ellátórendszerek és alrendszerek romokban
a növekedésünk eléggé visszafogott, semmi különös (vagy volt valamikor már az ígért 7-8 százalék?)
a befektetési rátát jószerével az állami beruházások húzzák, még a magyaroknak sem igen van kedve kockáztatni
a gazdaságpolitika továbbra is kiszámíthatatlan, tán még ők sem tudják, mi lesz holnap
sem középtávú, sem hosszútávú stratégia nem látszik
a társadalmi párbeszédet teljesen felszámolták, ennek köszönhetően nőnek a feszültségek
az emberekkel eccerűen nem állnak szóba (NER)
ad hoc törvénykezés folyik, még az alaptörvényt is napi ötletek (vagy kreált problémák) indíttatásából módosítják, nemhogy a törvényeket..
nincs jövőkép, arról semmit nem tudunk
csak azt, hogy eccer majd jobb lesz...itt eltérnek a vélemények még önmaguk között is..15-20-205 év múlva
ja, de van valami, amit tudni lehet, bocsi...32 stadiont építünk még 2020-ig..ha nincs is annyi csapat, majd csinálnak hozzá
a kamatcsökkentésnek már egy ideje csak presztízsből történik, gyakorlati haszna nincs (mármint az MNB gondolja így önmagáról...versöny van itten..háziverseny)

viszont, amit látni lehet, elég sok olyan szervezet, intézmény épült ki, ahol tolják ki a pénzeket, nem keveset...az egyik ilyen az MNB, mint tudható néhány napja
a kormányzás (ha annak lehet nevezni, totálisan átláthatatlan, a költségvetési költésekkel együtt (uganda is átláthatóbban működik)
de a cél ez..s ezért mindent meg is tesznek, ami tudnak..naponta hoznak olyan döntéseket, hogy még zavarosabb legyen
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2016.04.29 19:20

@SzaszaG: "Amikor az MSZP szétb*szta, a válság első szélére rohanni kellett az IMF-hez mert nem jött a csőd. "

Kérlek még írd le 3-4 ezerszer te fizetett kommentátor hatökör... az elmúlt 1000 év... az... béridióta emigráns pókerkirály...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2016.04.29 19:08

Alakul. Vajon visszaolvassák korábbi "dörgedelmeiket"?

2011: "A dokumentum szerint nem csak a rossz külső körülmények, hanem kormányzati hibák sora is kellett az ország körüli problémák kialakulásához. Külön kiemelik a végtörlesztés és az ágazati különadók okozta károkat, kritizálják az adó- és munkaügyi szabályozás változásait."

2012: "Magyarország a kedvezőtlen nemzetközi pénzpiaci folyamatok ellenére megőrizte pénzügyi stabilitását, de kockázatokat jelent a magas külső és állami eladósodottság és a várhatóan lassú növekedés "

2013: "A Nemzetközi Valutaalap Magyarországról szóló legújabb országjelentésében elismeri, hogy beindult a gazdasági növekedés, azonban számos kockázatra figyelmeztet és továbbra is találunk benne a magyar gazdaságpolitikát kritizáló részeket. Ezek fényében javaslatokat is megfogalmaznak az IMF szakértői. Ilyen például a különadók fokozatos kivezetése, vagy például a kamatcsökkentések leállítása. "

2014: "Az IMF múlt hét végén publikált országjelentésének rövid vezetői összefoglalója javarészt elismerősen szól a magyar kormány gazdaságpolitikájáól, a 98 oldalas teljes jelentésben azonban már számos kemény kritikát és javaslatot fogalmaz meg a Nemzetközi Valutalap.
Az IMF egyebek mellett arra figyelmezteti Magyarországot, hogy a rezsicsökkentés és a közmunkaprogram nem oldja meg a gazdasági problémákat.
Az IMF szerint a magas adóterhek meg a nagyon kiszámíthatatlan gazdaságpolitika - leginkább intézményi okokból, mert nem kommunikálnak elég jól a kormányzatban - miatt nagyon alacsony a beruházás és azok a programok, amelyekkel a kormány visszaterelné az embereket a munkaerőpiacra, nem túl hatékonyak."

Hát gyerekek nem igazán jöttek be az észrevételeitek. Főleg a kamatcsökkentés leállítására tett javaslatotok tetszik a 2013. után! :))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html