Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon az elmúlt héthez képest 8,4 százalékkal csökkent, a hét első felében folytatódott az árcsökkenés, de a hét második felében már emelkedés jelentkezett.

A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára heti átlagban csak 0,6 százalékos csökkenést mutatott, a héten az ár alig változott. A forint árfolyama a dollárral szemben az elmúlt hét átlagában 1,6 százalékkal gyengült, a hét utolsó két napján a gyengülés volt a jellemző változás. Az árfolyam gyengülésének hatására a forintban kifejezett árváltozás mérsékeltebb, mint a dollárban jelzetté. A hét folyamán a kőolaj (Brent) ára a hétfői 116,1 dollárról péntekre 110,1 dollár/hordós szintre mérséklődött. Az üzemanyagok jegyzési ára az európai piacokon azonos irányban de eltérő ütemben változtak, a magyar árak vonatkozásában fontos mediterrán piacon igen jelentős volt a hét második felében az áremelkedés a Reuters adatai szerint.

A már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a héten a benzin esetében 7 százalékos csökkenést, míg a gázolaj esetében 0,9 százalékos áráremelkedést mutatnak.

A nemzetközi piaci folyamatok összességében - a 27 százalékos áfával is növelten - a benzin esetében 6-7 Ft körüli csökkentés, a gázolaj esetében változatlan árakat, esetleg 1-2 forintos emelés bejelentését valószínűsítik március 11-én, hétfőn. Ezért várhatóan a benzin kiskereskedelmi átlagára 425 forintra csökken, a gázolaj kiskereskedelmi átlagára 434 forint marad március 13-án, szerdán.

Az elmúlt egy év során az üzemanyagárak alig változtak: a benzin kb. 0,8 százalékkal drágult, a gázolaj 0,3 százalékkal lett olcsóbb. Az időszaki havi átlagkeresetek kissé emelkedtek, ezért tavalyhoz képest kb. 8 százalékkal több benzint és 9,5 százalékkal több gázolajat lehet egy havi nettó átlagkeresetből tankolni.