A héten ismét előkerült az Emberi Erőforrások Minisztériumában készülő demográfiai program, amelyben a kormány a gyerekvállalást ösztönző támogatásokat vezethet be, vagy szélesítené a meglévőket - írja a portál.

Ez jelentheti a jelenlegi támogatási formák emelését, de újak bevezetését is. Ennek keretében kézenfekvőnek tűnik a családi pótlék 2008 óta változatlan összegének emelése vagy épp a gyermekgondozást segítő ellátás (gyes) emelése, de hasonló intézkedés lehet a Lengyelországban bevezetett 500 plus program is. Ez utóbbi keretében (amit a kormány egyébként bevallottan figyel) minden második és további gyermek után havi 500 zloty (mintegy 35 ezer forint) támogatást nyújt az állam.

Nem alanyi jogon járó, hanem feltételhez kötött családtámogatási forma a családi adókedvezmény, de esetleg annak gyorsabb emelése is szóba jöhet. Mindezek mellett a miniszterelnök régi vágya is megvalósulhat, az egyszámjegyű egykulcsos szja vagy legalábbis tovább mehet ezen az úton a kormány a jelenlegi 15 százalékos kulcs után.

A családok támogatásának irányvonalába akár az eddig tervezettnél még nagyobb járulékcsökkentés is beleférhet a Portfolio.hu szerint.