Mi lesz a devizahitel-törlesztőkkel? Tanácstalanok a bankok

A bankok holnaptól elmondják az ügyfeleknek azt, amit az állami otthonvédelmi programról tudnak, ám a tájékoztatás nem tud teljes körű lenni. Azt - mivel hiányzik az erről rendelkező jogszabály - nem tudni, hogy mi lesz a törlesztőkkel 2015 után.
B. Varga Judit, 2011. augusztus 11. csütörtök, 07:04
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

A törvény szerint holnaptól igényelhető állami árfolyamvédő ernyő körül akadna még gondok. Lapunk kérdésére, hogy milyen felvilágosítást adhatnak a hitelintézetek a pénteken hozzájuk fordulóknak, a Budapest Banknál elmondták: az állami kezességvállalás díjazásáról, az ügyfélterhek maximális növekedéséről szóló jogszabályok hiányában a 2015-től alkalmazandó törlesztőrészlettel kapcsolatban biztosan nem tudnak tájékoztatást adni. Azt kénytelenek közölni, hogy az árfolyamrögzítést követően a gyűjtőszámlán felhalmozott egyenleg az annuitás szabályai szerint mekkora törlesztőrészletet eredményezne az eredeti jelzáloghitelen felül.

Ügyfeleinket a jelenleg rendelkezésünkre álló információk alapján tudjuk tájékoztatni a jövőben várható törlesztési kötelezettségről − tudatta lapunkkal az MKB is. Felhívják a figyelmüket arra, hogy a gyűjtőszámla-hitel és így a törlesztőrészletek alakulását számos tényező (árfolyam, referenciakamat alakulása) befolyásolja, illetve a jövőbeli törlesztési teher maximális mértékének megállapítását szabályozó kormányrendelet tartalma még nem ismert.

Az OTP munkatársai teljes körű tájékoztatást adnak az állami otthonvédelmi program jogszabály alapján ismerhető részleteiről. Ugyancsak ismertetjük − emelték ki a legnagyobb magyar banknál, ahol ma sajtótájékoztató keretében foglalkoznak részletesen a kérdésekkel − az egyedi élethelyzetek kezelésére alkalmas banki adósvédelmi eszközöket, amelyek 2014 utáni elemei már most is ismertek.

Közben meglepő "nyilatkozatháború" is kitört az ügyben. Az MTI-nek ugyanis a kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság úgy nyilatkozott: az árfolyamrögzítés augusztus 12-én életbe lép, az ehhez szükséges törvény és kormányrendelet megszületett. Tájékoztatásuk szerint: "a bankokra és a velük szerződésben álló közjegyzőkre nyilván fokozottabb munkavégzés vár, de emiatt egyéb jogszabály-módosításra nincs szükség".

Tény, hogy a miniszterelnök szóvivője többször nyilatkozta már, hogy az árfolyamfixálás lejárta után az adósok törlesztési terhe nem emelkedhet 15 százaléknál nagyobb mértékben. A mostani mozgások alapján azonban ez a futamidő olyan mértékű meghosszabbítását is szükségessé tehetné, ami nem fér bele a mostani banki szabályozásba. A CIB szerint − ahol úgy gondolják, hogy előírások nélkül is minden bank ügyelne arra, hogy a havi törlesztőrészletek megfizetése ne jelentsen aránytalanul magas terhet az ügyfelek számára − a futamidő pontos meghatározása a könnyített időszak lejáratakor, az akkori fizetési képességek alapján lehetséges. A futamidő meghatározására azonban − tették hozzá − az adós életkorának figyelembevételével kerülhet sor.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Drazsen, 2011.08.12 09:40

@razarus: Égy építőipari cég biztosan fennmarad. Az, amelyik Ócsán fogja felépítni a 80 könnyűszerkezetes házat, meg esetleg az alvállalkozói.

"Kis hazankban, onerobol gyakorlatilag senki nem kepes megfinanszirozni egy hazat," Igaz, bár mióta tart a devizahiteles mizéria egyesek itt a fórumon is büszkén kinyilatkoztatták, hogy ők még az életben nem vettek fel hitelt és nem is fognak. Hát ha fogyasztásra nem vettek fel , az dícséretes, de lakásvásárlásra csak akkaor nem vettek fel, ha:
- lakást bérel ( ez is egy megoldás, és tiszteletben tartom)
- a szülőkkel együtt lakik ( ha akkor a ház, szerencsés helzet, meg van toleranciája)
- laksát örökölt, vagy ajándékozási szerződésben kapott (akkor megoldották helyette)
- annyi pénzt nyert, örökölt, keresett (???) ,hogy készpénzben meg tudta venni a lakást ( szerencsés helyzet)

De a lakosság 95%-ára nem érvényes egyik fent említett alternatíva sem, ezért sajnos kénytelenek voltak hitelt felvenni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

razarus, 2011.08.12 09:23

Hah.. ha az elmult 8 evben, akar penzintezet, akar a maszop azt mondja, hogy "kisemberek" nem vehetnek fel devizaalapu hitelt, a "szabadsagarcos" fidesz azonnal utcara vitte volna az embereket es a "szegeny, kolcsonre raszorulo" honpolgaraik tamogatasaval kovetelte volna a "szabad es korlatlan hitelfelvetelt". Ezt barmibe lefogadom.
Akkor, amikor elszabadult a devizaalapu hitelkihelyezes, hol volt a fidesz? Meg ellenzekkent, miert nem trombitalta a part ossze a hivet, es miert nem kiabalta az osszegyulteknek azt, hogy "Ti hulyek! A devizaalapu hitel nagyon rizikos!!!" Nem mellesleg, annakidejen, a csapbol is az arfolyamingadozasok kockazatarol szolo elemzesek "folytak"
Amennyiben CHF alapu hitelt vennek fel, azt (ha lenne erre mod es kellene) MOST tennem es nem alacsony arfolyamon.. Apropo, hitelfelvetel.. jo lenne mihamarabb alaposan konnyiteni a hitelezesi szabalyokat, mert megrendelesek hijjan az epitoipar szereploi lehet, hogy az ev vegeig sem huzzak ki, ami egyben a feketegazdasag malmara is hatja a vizet!
Kis hazankban, onerobol gyakorlatilag senki nem kepes megfinanszirozni egy hazat, de mivel valahol lakni kell, ezert (hitelek hijjan) csak rakenyszerulunk arra a "rohadt" alberletre... nem ordogtol valo az, es elonye is van a sajat lakashoz kepest.

Osito: on talan a masodik, felelosen gondolkodo, es foleg ket labbal a talajon allo CHF hiteles, aki itt megnyilatkozik.
Az iskolai oktatassal kapcsolatban.. valoban oriasi hiba az, hogy az alapveto penzugyi ismeretek (pld. hogyan lehet megtakaritast osszerakni) meg nem iskolai tananyagok. Ha altalanosban talan meg nem is, de kozepiskolaban mar mindenkeppen tanitani kellene ezt. A lenyeg az ido.
Igy felno egy olyan generacio, aki mar nem total penzugyi analfabetakent ugrik bele mindenfele ketes ugyletekbe. Az o gyerekeik, ok mar a szuloktol latjak (ez a legjobb!) a penzugyi kultura alapjait (pld. a kesobbi hitelfetel helyett elore gyujteni, stb) es AKKOR lep(het) az orszag valoban a fejlodes utjara.
Nem a kormany (barmilyen szinu is), nem a vallalkozasokat hitelekkel "eletben tarto" penzintezetek, hanem csak is kizarolag a felelosen es hosszutavon elore gondolkodo kisemberek menthetik meg sajat magukat es az orszagot is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Drazsen, 2011.08.12 09:16

@Osito: Ez egy nagyon korrekt hozzászólás olyan embertől, aki saját bőrén tapasztalja meg az árfolyamemelkedés hátrányait. De nem hőbörög nem akasztani, dózerolni akar hanem tárgyilagosan elisemri a kockázatot és tanácsot is ad, min lehetne spórolni. Nem hiszem, hogy bankár lenne....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Osito, 2011.08.12 09:10

@Szisza: Konkrétan kisember vagyok, devizahitellel (CHF). Örülök, hogy felvehettem devizahitelt alacsony kamatra, és nem hiszem, hogy bárkit akasztani kéne emiatt. Tisztában voltam a kockázatokkal, de optimista várakozásokkal futottam neki, azzal számoltam 168-as felvételi árfolyamnál, hogy ha 228-ig felmegy, még az is belefér. Most már brutál módon spórolnunk kell, de próbálunk erről is a pozitív gondolkozni: ez a helyzet sarkall legalább az egészséges életmódra: leszoktunk a cigiről, kevesebb húst eszünk. Ha ez sem elég, megyünk kisebb lakásba, vagy albérletbe, elengedjük és kész. Ez van, ott is tudunk boldogok lenni. Az ÉN döntésem volt, a KOCKÁZATOK ismeretében. Egyébként ha már felelősség, akkor az oktatáspolitikát kellene okolni, ami képtelen volt megoldani az elmúlt húsz évben, hogy a nyolc általános alatt némi pénzügyi tudást plántáljon a fejekbe...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Szisza, 2011.08.12 08:32

@RealMan: Fel akasztani minden olyan felelőst aki megengedte a deviza hitelt a kis embereknek!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html