Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egyrészt negatív irányba tereli a dollárt, hogy a jelentősebb nyersanyag-exportőr országok és például Kína a tartalékaikat élik fel, ennek keretében eladogatják a dollárkészletük egy részét. Kína már neki is látott ennek.

Másrészt bár a Fed kamatemeléseket helyezett kilátásba, amelyek alapesetben erősítenék a dollárt, az ECB-től várható lépések inkább a dollárgyengülést eredményezhetnek. Az eurózóna jegybankja ugyanis rövid távon szigorúbbá válhat, a kamatfolyosó alját feljebb viszi, ezzel megszüntetve a negatív kamatot, emellett leállíthatja az eszközvásárlási programot. Mindezek az euró erősíthetik, a dollárt pedig gyengíthetik. Németh Dávid szerint ugyanakkor az ECB-s kamatemelés még odébb van, a mostani kilátások alapján leginkább 2018 végén lehet ezzel számolni.

Szintén a dollárgyengülést valószínűsíti, hogy Donald Trump amerikai elnök a gyenge dollár híve. Összességében Így 0,5-1 éven belül az euró-dollár árfolyam 1,14-1,15-ös szintek közelébe kerülhet - véli a közgazdász.

És közben a forint

Miközben a dollár a nemzetközi piacon várhatóan gyengülni fog az euróval szemben, a forint árfolyamában is változás jöhet.

Az euró jegyzése rövid távon 307-314 forint között maradhat, de a már említett fél-egy éves időtávon a mostaninál valamivel gyengébb, 314-320 forint közötti sávba kerülhet, a dollárral szemben pedig a 273-281 forintos szint valószínűsíthető - szól a prognózis.