Mi lesz a gazdasággal és a forinttal? Szakértői vélemények

Az elemzők szerint jövőre egyedül az exportban bízhatunk, ez lesz a gazdaság motorja, a többi szektorban ugyanis lassulás, visszaesés várható.
NAPI Online, 2006. december 8. péntek, 13:44
Fotó:

A robusztus ipari teljesítmény nem meglepetés, s a korábbi adatok alapján már látszott, hogy a szolgáltatásokon belül a pénzügyi tevékenység is remek számokat produkált. Utóbbi elsősorban a kamatadó bevezetésével kapcsolatos átrendeződésnek köszönheti a növekményt - mondta Suppan Gergely, a Takarékbank szóvivője. Török Zoltán, a Raiffeisen elemzője hozzátette: egyértelműen negatív irányba húzta ugyanakkor a GDP-t az építőipar, amely elsősorban a sztrádaberuházások visszaesése okán teljesített gyengén.

A most most megugró - a GDP-ben 17-18 százalékos súllyal szereplő - pénzügyi szolgáltatások esetében visszaesés várható, egyebek mellett a hitelezési aktivitás csökkenése miatt - fogalmazott Suppan. A közigazgatás, oktatás, egészségügyi és szociális szolgáltatások már a harmadik negyedévben mínuszban fordultak, s a továbbiakban, az iskolaösszevonások, kórházbezárások és az állami intézményeknél várható elbocsátások miatt a jövőben negatív teljesítmény várható ezen a soron. E tételek körülbelül 15 százalékos aránnyal vannak jelen a GDP-ben - tette hozzá Suppan. A szakember egy elméleti példával szemléltette a szóban forgó szolgáltatások jelentőségét: e téren egy 5 százalékos visszaesés nyomán a GDP 0,7-0,8 százalékkal mérséklődne. A szakértők szerint a negatív tendenciák, ezen belül a pénzügyi és közösségi szolgáltatások miatt csökken jelentősen jövőre az ütem, s egyedül az export hajtja majd a gazdaságot.

Suppan úgy vélte, a negyedik negyedévben 2,8 százalék körüli GDP-bővülés lehet, az idei éves átlagos ütem pedig 3,8-3,9 százalék körül alakulhat. "Jövőre a kormányzati prognózisnál alacsonyabb ütemű, 2 százalék körüli növekedést várok" - mondta a Takarékbank közgazdásza, s hozzáfűzte: 2007 év második felében, leginkább az utolsó negyedévben már ismét lendületet vehet a gazdaság részben a bázishatások miatt, illetve akkor már az uniós pénzekre is számítani lehet.

A forint helyzetéről szólva Török elmondta, a tegnapi államháztartásihiány-adat alig mozgatta meg az árfolyamot, s a következő három hónapban 255-265 forintos sávban ingadozhat az euró jegyzése.

HOZZÁSZÓLÁSOK