Mi lesz a gyógyszerekkel? - sínen a patikaliberalizáció

Patikán kívül is kapható lesz a gyógyszerek és gyógyhatású készítmények egy meghatározott köre 14 év felettiek számára 2007-től – ennek végleges kimondásához már csak a jövő hétfői, formálisnak tekinthető parlamenti végszavazás, majd a köztársasági elnök aláírása hiányzik.
NAPI, 2006. november 15. szerda, 07:42
Fotó:

A Napi Gazdaság cikke

A biztonságos gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-ellátásról, valamint a gyógyszerforgalmazásról szóló törvényjavaslathoz érkezett módosítói indítványok megszavazását követően az eredeti tervezet néhány lényeges ponton módosult. Januártól felszabadul ugyan a gyógyszerpiac, de a kormány eredeti javaslatához képest szigorúbb szabályok mellett: csak eladótól, zárt szekrényből lehet majd vásárolni, tehát szabad polcról nem, a kiadható mennyiséget pedig a miniszter rendelettel korlátozhatja.

A továbbra is csak gyógyszertárban kapható, receptköteles készítmények esetében mind az orvos, mind a gyógyszerész köteles tájékoztatni a beteget az azonos hatású, olcsóbb szerekről, és részletesen megindokolni, ha nem a számítógépes program által ajánlott legolcsóbb orvosságot javasolja. A piacszabályozó, "betegbarát" intézkedések közé tartozik, hogy gyógyászati segédeszközként a közgyógyellátás keretein belül vagy a referenciaeszköz (vagyis egy előre meghatározott árú és típusú modell), vagy annál olcsóbb eszköz adható ki.

Az elfogadott módosítások eredményeként lazulnak a fiókgyógyszertárak nyitására vonatkozó korlátozások: a törvény nem ír elő napi, heti vagy éves nyitva tartási limitet, közforgalmú gyógyszertárak ugyanakkor háromnál több fiókgyógyszertárat nem üzemeltethetnek. Nagyobb teher hárul a gyógyszer-nagykereskedőkre: a támogatott szerek árrésének tervezett 2,5 százalékát kell befizetniük a költségvetésbe, szemben a tervezett 0,5 százalékkal.
Ma kerül a kormány elé a jelenlegi kórházi rendszer átalakításáról szóló javaslat, amelynek célja az egészségügyi tárca szerint, hogy a felesleges kórházi kapacitások megszüntetésével megtakarított forrás az ágazatban maradjon.

HOZZÁSZÓLÁSOK