Mi lesz a kapitalizmussal? És a szegényekkel?

Ez egy rettenetesen bátor könyv. Olyan, amilyet a közgazdászok csak akkor írnak, ha már megkapták a Nobel-díjukat - fogalmazott Szelényi Iván szociológus a Thomas Piketty-könyv (A tőke a 21. században) magyar fordítása bemutatóján rendezett konferencia kerekasztal beszélgetésen.
Napi.hu, 2015. április 22. szerda, 12:55
Fotó: Napi.hu

Véleménye szerint az a gondolat pedig, hogy a kapitalizmust a saját érdekében kell megfegyelmezni (különben a hatékonysága okán idővel megsemmisíti önmagát), nem új gondolat - ezt már Schumpeter, Hayek és Polányi Károly is hangsúlyozta. Válságban az egyenlőtlenségeket növelni egy gazdaságban buta dolog - állapította meg Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke.

A Piketty-féle válasz alapvetően egy szociáldemokrata válasz - vélekedett Felcsuti Péter, volt bankár, a könyv magyar kiadásának szaklektora.

A magyar gazdaság számára mindez nagyon fontos probléma. A fogyasztás és a reáljövedelem összességében idén éri majd el a válság előtt szintet, és mivel az egyenlőtlenség az utóbbi években nőtt, ez azt jelenti, hogy aki gazdag, az jobban gazdagodott, míg a szegény jobban szegényedett - fogalmazott Surányi György volt jegybankelnök.

A 2010 óta elfogadott adóintézkedések a költségvetést hosszú távon kimondottan sújtották: a gazdagokat előnyben részesítő változtatások nem kompenzálták a büdzsé bevételkiesését, míg a kényszerből kivetett válságadók kimondottan rontják a gazdaság potenciális növekedését - mondta Surányi.

Szelényi szerint az egyenlőtlenség növekedéséből akkor lesz társadalmi probléma, ha a szegények helyzete összességében nem javul. Erre példaként Kínát hozta fel, ahol nagyon és gyorsan nő a jövedelmi egyenlőtlenség, ám amíg a szegények helyzete folyamatosan és érezhetően javul, a tömegeket nem érdekli, ha a felső néhány százalék pozíciója még nagyobb mértékben erősödik.

Az egyenlőbb társadalmak jobban teljesítettek a válság időszakában, állapította már meg az OECD is - mondta előadásában Andor László volt uniós biztos. Egyrészt a nagyobb létbiztonságból több kereslet fakad, másrészt a az összetartó társadalom könnyebben reformálható, harmadrészt a a növekvő esélyegyenlőtlenség az alsóbb jövedelmi rétegek eladósodását generálja.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megfigyelt, 2015.04.22 22:33

@krix: Maradjunk annyiban ,hogy nyugdíj ügyben rendkívül tájékozott vagyok és a kormány seggnyalóival szemben ,rendelkezem igazság érzettel és szociális érzékkel.
Mindíg azt irtam mindenütt,hogy ORBÁN helyesen államosította és irányította államiba a MANYUPOT, tehát nem lehet elfogultsággal vádolni,mindenütt azt ostoroztam ,hogy BAROM Korózs és bandája létre hozott egy vérlázító igazságtalan nyugdíj rendszert,tehát nem egyoldalúan ítélem meg a szomorú tényeket.
Tehát nem vagyok sem SZEKFŰS sem NARANCSOS, nagyon díjaztam amikor ORBÁN 2009-őszén azzt nyilatkozta,hogy ""VISSZATÉRÜNK A 2002-ES NYUGDÍJ MEGÁLLAPÍTÁSHOZ"",mert az eredményezne egy FENNTARTHATÓ-közel igazságos nyugdíj rendszert.
Amennyiben a 2002-ben alkalmazott DERESSZIÓS táblázatot a sávok megtartásával az éves nyugdíj emelésekkel felszorozták volna és akkor most 160 000 ft számítana 100 %ig a jelenlegi 372 000 ft helyett és a 366 000 ft feletti résznek pedig a 20 % a az csak az átlag feletti keresők nyugdíja csökkenne jelentősen és válna arányossá a 2003 előtt megállapított EMELT nyugdíjakkal a 200 000 ft feletti nyugdíjasok száma a 117 000 fő helyett csak 40 000 fő körűli lenne és a jelenlegi 1 300 000 ft os nyugdíj CSAK 700 000 ft körüli lenne . Az átlag alatti nyugdíjasokat egyébként sem nézi embernek a jelenlegi kormány.
Nem kell félni,hogy értelmes átalakítást végez egy olyan CSÜRHE aki az egykulcsos adóval 500 000 fővel növelte a létminimum alatt élők számát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2015.04.22 21:10

@megfigyelt:

Majd jön a coci kurmány és rendet tesz!

(Most következik a hatalmas nevetés...)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2015.04.22 21:07

@megfigyelt:
"mindenki a befizetett ADÓ-JÁRULÉK arányában kapja a nyugdíját"

Jó, legyen, de akkor elég sokan fognak éhen halni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2015.04.22 20:49

@OldPiet: Remélem nem azt akarja mondani,hogy amit 2002-után BAROM Korózs és felelőtlen bandája kialakított és a jelenlegiek tulszárnyalták az akkori HÜLYESÉGET,hogy ez igazságos arányos nyugdíj rendszer.
Jelenleg az a nyugdíjas aki az utóbbi 10 valahány évben ment nyugdíjba és 30 %-al kevesebb adót fizetett mint aki azonos feltételekkel ment nyugdíjba 2003 előtt ,az kapjon mint ahogy KAP 40%-al több nyugdíjat.
Konkrét példa Fónagy János államtitkár 2002-ben ment nyugdíjba a 2013 évi havi nyugdíja 197 186 ft volt ,míg az a képviselő társa aki 2013-ban ment nyugdíjba annak a havi nyugdíja többmint 340 000 ft volt.
Nagyon kérem szíveskedjen megválaszolni melyik nyugdíjat tartja arányosnak a 2013 évi nettó 126 000 ft körüli átlagbérhez. Remélem megtisztel a válaszával. Mindig azt próbáltam erősíteni szünjön meg Magyarországon a világ legigazságtalanabb-legaránytalanabb nyugdíj rendszere és mindenki abefizetett ADÓ-JÁRULÉK arányában kapja a nyugdíját, ne a nyugdíjba vonulás éve döntsön a nyugdíj összegéről. Várom a megtisztelő válaszát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

OldPiet, 2015.04.22 19:44

@megfigyelt:
Nagyon nem értek egyet: aki sokat keresett élete során és sok járulékot fizetett be, az igenis kapjon több, tisztességes nyugdíjat.
Mindenki csak "kapni" akar, jó nyugdíjat és azt minél hamarabb.. Nem értek egyet az egyenlősdivel!
Hamár 1 kulcsos jövedelemadó, ám legyen, de legalább a legszegényebbeknek, minimálbérre adómentesség kellene. Aztán ezt a határt lehetne emelni, évente vagy mondjuk választások elött D:
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html