Mi lesz a korkedvezményes nyugdíj helyett? - Júniusban kiderül

A kormány döntése szerint foglalkoztatási, munkabiztonsági és munka-egészségügyi szempontok alapján 2012. június végéig kell kidolgozni a szervezet fokozott igénybevételével járó munkavégzés esetén 2013. január 1-jétől alkalmazható intézkedések és ellátások rendszerét, amely kiváltja a korkedvezményes nyugdíjat.
MTI, 2011. október 21. péntek, 19:22
Fotó: Napi.hu

Az erről szóló kormányhatározat pénteken jelent meg a Magyar Közlönyben. A feladat elvégzéséért a nemzeti erőforrás miniszter és a nemzetgazdasági miniszter a felelős.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter október 14-én nyújtotta be a parlamentnek a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről szóló törvényjavaslatot, amely egyebek mellett tartalmazza, hogy korhatár előtti öregségi nyugdíj 2011. december 31-től nem állapítható meg, az azt megelőzően megállapított ilyen öregségi nyugdíjakra a nyugdíj kezdő napján hatályos szabályokat kell alkalmazni. A törvényjavaslat szerint ugyanakkor korkedvezményre 2012. december 31-ig változatlan feltételek mellett lehet jogot szerezni.

Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára pénteken közölte, hogy a törvényjavaslat általános vitája a jövő kedden kezdődik a parlamentben.

Az államtitkár a javaslat céljai között említette, hogy a nyugdíjkassza kiadásai ne haladják meg a bevételeket, és a korán nyugdíjba vonuló, munkaképes emberek térjenek vissza a munkába. Azt is fontos célnak nevezte, hogy az átalakított rendszer járuljon hozzá az államadósság és a munkanélküliség csökkentéséhez, vagyis a Széll Kálmán Tervben foglaltak teljesüléséhez.

HOZZÁSZÓLÁSOK