Mi lesz a magyar borral?!

Különleges szüret lesz az idei: a szokásos gondok mellett - időjárás, felvásárlás - merőben új jogszabályok értelmezését is meg kell oldaniuk az ágazat szereplőinek, méghozzá gyorsan. Az uniós borjogot számos ponton átíró szabályozás utolsó elemei július 24-én jelentek meg, de augusztus elsejével már hatályba is léptek, miközben még nálunk is hiányzik számos végrehajtási rendelet, illetve a meglévők módosítása.
Kiss Melinda, 2009. augusztus 4. kedd, 15:56
Fotó:

A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Félve néznek a szüret elé a magyar szőlészek, borászok, mert az időjárási, felvásárlási és piaci bizonytalanságok mellett idén még az uniós borreform legnehezebb üteme körüli bizonytalanságok is terhelik az ágazatot - mondta a Napinak Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára. Az uniós borjogot számos alapvető ponton átíró szabályozás utolsó egyebek között a borászati eljárásokról és az eredetvédelemről szóló rendeletei ugyanis csak július 24-én jelentek meg, de augusztus elsejével már hatályba is léptek.

Ugyan a magyar jogalkotás a tervezetek alapján próbált elébe menni a problémáknak - például az év elején módosították a bortörvényt -, még hiányzik számos végrehajtási rendelet vagy a meglévők módosítása. A hétvégén már megindult a rendeletáradat megjelentetése a Magyar Közlönyben, de az ágazat szereplői arra számítanak, hogy noha az idei szüretet már az új szabályok szerint kellene lebonyolítani, folyamatos megjelenésük miatt lesznek problémák a készülő borokkal is. Hiába jelent meg ugyanis az uniós direktíva, magyarra átültetése során akadhatnak értelmezésbeli eltérések, és hiába látnak napvilágot folyamatosan a magyar jogszabályok is, nem biztos, hogy el is jutnak a termelőkhöz, borászokhoz - figyelmeztetett Horváth Csaba.

Az ágazatban működő vállalkozásoknak mostantól egész tevékenységüket egy telephelyen kell nyilvántartaniuk akkor is, ha területileg széttagoltan működnek. Ez költséges informatikai fejlesztéseket tesz szükségessé, november végén viszont már eszerint kell Brüsszelbe elküldeni az ágazatról szóló jelentést. A szakma attól tart, hogy bár az uniós késlekedés Európa-szerte gondokat okoz a termelőknek, a magyar borászat ismét versenyhátrányba kerül, mivel máshol az átmenet alatt megértőbbek a hatóságok.

A reform teljesen újraalkotja az eredetvédelmet; Magyarországon az eddig alkalmazott összes borkategória megváltozik és a származási bizonyítvány is megújul. A meghatározott termőhelyről származó minőségi bor kategóriát az oltalom alatt álló eredetmegjelölés váltja fel, a földrajzi jelzővel rendelkező asztali bor kategóriát pedig az oltalom alatt álló földrajzi jelzés. A harmadik kategória a földrajzi jelzés nélküli bor lesz, és eltűnik majd az eddig használt asztali, illetve tájbor kifejezés a palackokról.

Ezeknek és a kapcsolódó termékleírásoknak a forgalomba hozatalnál lesz kiemelkedő szerepük, ezért a termelőknek is ismerniük kell a jogszabályokat ahhoz, hogy eldöntsék: miként akarják piacra dobni a terméküket, milyen szőlőfajtákat, technológiai eljárásokat, adminisztrációs és egyéb költségeket hajlandók vállalni. Azt sem árt előre fölmérni, hogy mindez a fogyasztói árban is megtérül-e majd. A termékleírások ugyan csak a borkészítés alapparamétereinek közös meghatározását tartalmazzák, de versenyelőnyt is eredményezhetnek - mondja a főtitkár.

A már meglévő, védelem alatt álló borok, illetve borvidékek esetében 2011-ig pótolni kell a termékleírásokat, ami ellenőrizhetővé teszi, hogy egy adott termék megfelel-e az oltalom kritériumainak, részesedhet-e annak gazdasági előnyeiben, illetve segíthet dönteni vitás esetekben. A hegyközségeknél már megkezdődött az előkészítő szakmai vita: Tokajban közel a konszenzus, a borvidékek felénél pedig komoly előkészületek vannak. Bár a HNT még nem tud kész termékleírásról, a magyar hatóságok bajban lennének, ha most megpróbálnának benyújtani egyet. Egyelőre ugyanis - más tagországokkal ellentétben - Magyarországon nincs eredetvédelmi hivatal, lényegében hiányzik a termékleírások elbírálásának szabályozása, intézményrendszere, az ellenőrzések finanszírozási háttere. Készül ugyan egy kormányrendelet ami ezt, valamint az eljárásrendet és a részletszabályokat is tartalmazza, de még csak a közigazgatási egyeztetési szakaszban van; véleményezési határideje augusztusra járt le és még nem lehet tudni, mikor kerül a kormány elé.

Az elképzelések szerint létrejönne egy a nemzeti szintű elbírálásban véleményező szerepet játszó boreredet-védelmi tanács, de a termékleírásokat a szabadalmi hivatalnak is megküldenék. A nemzeti eljárásra kilenc hónapot ad az EU, majd a kérelmeket és a leírásokat továbbítják Brüsszelbe, ahol nagyjából ugyanennyi idő áll rendelkezésre az eredetvédelem megítélésére. Ha a jelenleg védelem alatt lévő elnevezések termékleírásait nem nyújtják be legalább a nemzeti hatóságoknak 2011-ig, akkor azokat törli az unió - mondta Horváth Csaba. Egyelőre nem tudható, hogy mekkora lesz az új eredetvédelmi minősítési rendszer járulékos költsége, ahogyan az sem, hogy a borvidékeken létrejöhetnek-e kisebb akkreditált laborok, tehermentesítendő a jelenlegi központi ellenőrzést.

HOZZÁSZÓLÁSOK