Mi lesz a magyar munkahelyekkel?

Bár a harmadik negyedévben történelmi csúcsra emelkedett a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliség további csökkenésére számítanak az MTI-nek nyilatkozó piaci elemzők a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön kiadott munkaerőpiaci adatait kommentálva.
Dzindzisz Sztefan, 2017. október 26. csütörtök, 11:28
Fotó: Napi.hu

Horváth András, a Takarékbank elemzője arra számít, hogy foglalkoztatottak száma idén már nem éri el a 4,5 milliót, erre 2018 nyaráig várni kell, a munkanélküliség csökkenése azonban folytatódik: idén a nyár végére 4 százalékra csökkenhetett a ráta, míg éves átlagban 4,2 százalék lehet ez a szám, 2018-ban pedig 3,8 százalékig süllyed a munkanélküliség.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint is folytatódhat jövőre a munkanélküliségi ráta lassú csökkenése. A feszes munkaerőpiac segíthet abban, hogy a reálbér növekedési üteme fennmaradjon 2018-ban is, ami a GDP növekedését erősítheti a növekvő keresleten keresztül.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint a munkanélküliségi ráta már megközelíti a 4 százalékos szintet, ami lényegében a teljes foglalkoztatottságnak felel meg. Így már szerkezeti változásra lenne szükség ahhoz, hogy a munkaerőpiac ne gátolja a növekedést. A közfoglalkoztatottak száma csökken, miközben az aktivitási ráta javulást mutat, azaz a közfoglalkoztatásból kikerülők az elsődleges munkaerőpiacon találtak munkát - mondta.

HOZZÁSZÓLÁSOK