Szomorú kép: az építőipari megrendelés-állomány zuhanása jelentősen rontja a növekedési kilátásokat az év első felében.

Vannak azonban tényezők, amelyek jelentős mértékben tompíthatják a gazdaság lassulását - állapította meg Balatoni András vezető makroelemző. Az egyik ilyen tényező az agrárium tavalyi alacsony bázisa, ami 0.4 százalékponttal is gyorsíthatja az idei GDP növekedést. Emellett az EU-s források gyorsított lehívása, valamint a jegybank hitelprogramjai is támogathatják a gazdaságot.

Bár az ingatlanpiac kormányzati támogatása (csok, lakásáfa-csökkentés) hatékony eszköz a konjunktúra élénkítésére, ezek inkább a 2017-es év GDP-jét fogják érdemben megemelni - véli az elemző.

Virovácz Péter február 15-től az ING Bank makrogazdasági kutatási osztályán folytatja karrierjét. A szakember 2009-ben szerzett diplomát a Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdaságtudományi Karán. Tanulmányai elvégzését követően a Költségvetési Tanács titkárságán helyezkedett el, ahol fő feladata makrogazdasági előrejelzések és hatástanulmányok készítése volt. Ezután csatlakozott a Századvég Gazdaságkutató Zrt-hez, ahol kezdetben kutatóként, majd 2013 júliusától a makroökonomiai kutatócsoport vezetőjeként dolgozott. Fő területe a hazai konjunktúra elemzése és előrejelzése.